Читај ми

ВРАТИМО НОВИ САД БИЦИКЛИСТИМА

Имајући у виду негативне последице климатских промена и све алармантнију ситуацију у свету у тој области, борба за здраву животну средину и одговорна еклошка политика одређени су као приоритетни задаци градске власти у Новом Саду. Акција „Вратимо Нови Сад бициклистима“ покренута је 2009. године на иницијативу градоначелника Игора Павличића с циљем да се промовише бицикл као превозно средство чијом масовнијом употребом би се допринело смањивању загађења и саобраћајних гужви.

У оквиру те акције, у јулу ове године заживео је пројекат NS BIKE чиме је Нови Сад по узору на развијене европске градове, постао први град на Балкану са организованом мрежом рентирања бицикала.

Након званичног отварања две станице за бицикле, код Спенса и Штранда, до краја године Новосађани могу очекивати изградњу станица на још три атрактивне локације, и то код Железничке станице, у кампусу Универзитета и у близини СНП-а. Грађанима је тренутно на располагању 125 бицикала, а све станице за бицикле су под видео надзором.

Након десетак дана од пуштања система у рад, регистровало се око 70 корисника NS BIKE-а, а њихов број свакодневно расте. Да би Нови Сад учинили што приступачнијим за вожњу бицикла и у наредном периоду, интензивно ће се радити на обележавању и уређењу бициклистичких стаза и уклањању аутомобила са простора намењеним бициклистима.

Нови Сад, 21. јул 2011. године