Čitaj mi

VRATIMO NOVI SAD BICIKLISTIMA

Imajući u vidu negativne posledice klimatskih promena i sve alarmantniju situaciju u svetu u toj oblasti, borba za zdravu životnu sredinu i odgovorna ekloška politika određeni su kao prioritetni zadaci gradske vlasti u Novom Sadu. Akcija „Vratimo Novi Sad biciklistima“ pokrenuta je 2009. godine na inicijativu gradonačelnika Igora Pavličića s ciljem da se promoviše bicikl kao prevozno sredstvo čijom masovnijom upotrebom bi se doprinelo smanjivanju zagađenja i saobraćajnih gužvi.

U okviru te akcije, u julu ove godine zaživeo je projekat NS BIKE čime je Novi Sad po uzoru na razvijene evropske gradove, postao prvi grad na Balkanu sa organizovanom mrežom rentiranja bicikala.

Nakon zvaničnog otvaranja dve stanice za bicikle, kod Spensa i Štranda, do kraja godine Novosađani mogu očekivati izgradnju stanica na još tri atraktivne lokacije, i to kod Železničke stanice, u kampusu Univerziteta i u blizini SNP-a. Građanima je trenutno na raspolaganju 125 bicikala, a sve stanice za bicikle su pod video nadzorom.

Nakon desetak dana od puštanja sistema u rad, registrovalo se oko 70 korisnika NS BIKE-a, a njihov broj svakodnevno raste. Da bi Novi Sad učinili što pristupačnijim za vožnju bicikla i u narednom periodu, intenzivno će se raditi na obeležavanju i uređenju biciklističkih staza i uklanjanju automobila sa prostora namenjenim biciklistima.

Novi Sad, 21. jul 2011. godine