Читај ми

СУЗБИЈАЊЕ АМБРОЗИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ НОВОГ САДА

Према мониторингу који спроводи Градска управа за заштиту животне средине, у протеклом периоду количине полена коприва су варирале у оквиру умерено високих концентрација. Пошто се у наредном периоду очекује почетак сезоне изложености повишеним концентрацијама полена веома је важно интензивирати акције уређења закоровљених површина.

Градска управа за комуналне послове континуално спроводи радове на уништавању и мониторингу амброзије, за шта је у 2011. години планирано око 30 милиона динара за радове на површини од око 8.000.000 m2 и то механичким и хемијским уклањањем амброзије. Такође, у текућој години је планирано око 2.400.000,00 динара за реализацију радова на мониторингу и картирању терена под амброзијом које изводе удружено Природно-математички факултет и Пољопривредни факултет у Новом Саду.

Ове године кошење је започето крајем јуна и то је први круг кошења, а други круг се обично обавља крајем августа и то зависи од временских услова. У наредних неколико дана очекује се завршетак првог круга сузбијања амброзије. До овог тренутка екипе „Градског зеленила“ уништиле су овај алерген на око 190 хектара коровских површина. Покошене су површине у Шангају, Петроварадину, Сремској Каменици, Ветернику, Футогу, Бегечу, Каћу, Степановићеву, Руменци, Кисачу, Ковиљу, а на ужем подручју Града покошено је око универзитетског комплекса, Кеј, око Спенса, делови Новог насеља, Телеп, део Соборског булевара и делови Детелинаре. Тренутно у раду су индустријске зоне север и југ, Адице, Темеринскипут и Сентандрејски пут. Хемијски третман спроведен је у Руменци, Ченеју и Петроварадуну у укупној количини од 46.600 m2.

С обзиром на то да се амброзија често јавља на приватним парцелама и двориштима, а да њено уклањање у том случају није у надлежности Града, апелујемо на грађане да сами покосе коров или да у случају туђе парцеле то пријаве Комуналној инспекцији. Уочену амброзију треба пријавити вршиоцима мониторинга - Пољопривредном факултету на број телефона 6350-557 и Природно математичком факултету на 485-2666. Једино заједничком акцијом сузбијања амброзије и других коровских биљака, у којој учествују како грађани, тако и институције и предузећа ангажовани од стране Града, овај алерген може да се сузбије на подношљив ниво и олакша здравствено стање особа алергичних на ту коровску биљку.

Нови Сад, 20. јул 2011. године