Čitaj mi

SUZBIJANJE AMBROZIJE NA TERITORIJI NOVOG SADA

Prema monitoringu koji sprovodi Gradska uprava za zaštitu životne sredine, u proteklom periodu količine polena kopriva su varirale u okviru umereno visokih koncentracija. Pošto se u narednom periodu očekuje početak sezone izloženosti povišenim koncentracijama polena veoma je važno intenzivirati akcije uređenja zakorovljenih površina.


Gradska uprava za komunalne poslove kontinualno sprovodi radove na uništavanju i monitoringu ambrozije, za šta je u 2011. godini planirano oko 30 miliona dinara za radove na površini od oko 8.000.000 m2 i to mehaničkim i hemijskim uklanjanjem ambrozije. Takođe, u tekućoj godini je planirano oko 2.400.000,00 dinara za realizaciju radova na monitoringu i kartiranju terena pod ambrozijom koje izvode udruženo Prirodno-matematički fakultet i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.


Ove godine košenje je započeto krajem juna i to je prvi krug košenja, a drugi krug se obično obavlja krajem avgusta i to zavisi od vremenskih uslova. U narednih nekoliko dana očekuje se završetak prvog kruga suzbijanja ambrozije. Do ovog trenutka ekipe „Gradskog zelenila“ uništile su ovaj alergen na oko 190 hektara korovskih površina. Pokošene su površine u Šangaju, Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici, Veterniku, Futogu, Begeču, Kaću, Stepanovićevu, Rumenci, Kisaču, Kovilju, a na užem području Grada pokošeno je oko univerzitetskog kompleksa, Kej, oko Spensa, delovi Novog naselja, Telep, deo Soborskog bulevara i delovi Detelinare. Trenutno u radu su industrijske zone sever i jug, Adice, Temerinskiput i Sentandrejski put. Hemijski tretman sproveden je u Rumenci, Čeneju i Petrovaradunu u ukupnoj količini od 46.600 m2.


S obzirom na to da se ambrozija često javlja na privatnim parcelama i dvorištima, a da njeno uklanjanje u tom slučaju nije u nadležnosti Grada, apelujemo na građane da sami pokose korov ili da u slučaju tuđe parcele to prijave Komunalnoj inspekciji. Uočenu ambroziju treba prijaviti vršiocima monitoringa - Poljoprivrednom fakultetu na broj telefona 6350-557 i Prirodno matematičkom fakultetu na 485-2666. Jedino zajedničkom akcijom suzbijanja ambrozije i drugih korovskih biljaka, u kojoj učestvuju kako građani, tako i institucije i preduzeća angažovani od strane Grada, ovaj alergen može da se suzbije na podnošljiv nivo i olakša zdravstveno stanje osoba alergičnih na tu korovsku biljku.

Novi Sad, 20. jul 2011. godine