Читај ми

НОВИ САД ПРВИ ГРАД У СРБИЈИ КОЈИ ЕМИТУЈЕ МУНИЦИПАЛНЕ ОБВЕЗНИЦЕ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић потписаo je Уговор о издавању општинских обвезница са председником ИО UniCredit банке Клаусом Привершеком. Потписивању првог уговора у Србији о финансирању путем емисије муниципалних обвезница присуствовали су шеф Мисије ЕУ у Београду Њ. Е. Венсан Дежер, директорка Америчке агенције за међународни развој Сузан Фриц, као и представници Светске банке, Америчке агенције за међународни развој, Сталне конференције градова и општина и други.

- У последњих шест месеци, програми које финансира Европска унија, а спроводи Стална конференција градова и општина, активно су учествовали у процесу подршке Граду Новом Саду да постане прва локална самоуправа у Србији која своје развојне пројекте неће финансирати путем стандардних банкарских кредита, већ издавањем дугорочних општинских обвезница. Задовољство нам је што ћемо сарађивати са UniCredit банком, која је изабрана за покровитеља прве емисије муниципалних обвезница у Србији, у укупном износу од 35 милиона евра. Заједничким снагама, уз велику подршку многобројних партнера Града, створићемо услове за бржи развој града кроз прилив страних инвестиција. Ми ћемо повлачењем овог старешког потеза наставити да улажемо у инфраструктуру и завршићемо изградњу канализације у приградским насељима и Булевара Европе. - рекао је градоначелник Павличић напоменувши да ће Новосађани веома брзо осетити предности које се остварују путем емитовања општинских обвезница.

- Честитам граду и градоначелнику Павличићу што ће Нови Сад бити прва локална самоуправа која издаје општинке обвезнице у Србији. Више од једне деценије финансирамо програме и пројекате за помоћ општинама, како у смислу подизања капацитета општина, тако и изградњу комуналне инфраструктуре. Наша помоћ има за циљ да региони и општине у Србији постану конкурентнији, и привлачнији за инвестиције, а тиме добро место за живот и рад за грађане Србије - истакнуо је амбасадор Дежер.
Директорка Америчке агенције за међународни развој Сузан Фриц у свом обраћању рекла је да је Нови Сад пионир у спровођењу пројекта са муниципалним обвезницама и да представља пример за креирање оквира за алтернативне изворе финансирања општина широм земље.


- Иако има још посла да би се ово младо тржиште поставило на јаке ноге, важно је да данас прославимо достигнућа Новог Сада. Желела бих да честитам градоначелнику Павличићу и његовом тиму на успешној реализацији овог првог корака у покретању тржишта које ће служити свим грађанима Србије у много наредних година. – рекла је Сузан Фриц и додала да ће USAID наставити да подржава напоре Новог Сада за стварање средине повољне за пословање, која привлачи инвестиције и развој.
Председник ИО UniCredit банке Клаус Привершек честитао је челницима Града што су изабрали да управо кроз емисију обвезница финансирају локалне инвестиционе пројекте од великог значаја.

- Овај вид дугорочног финансирања, који представља новину за општине у Србији, свакако ће донети директне користи како за грађане, тако и за буџет Новог Сада. Поносни смо што је управо UniCredit Банка изабрана за партнера у реализацији овако важне трансакције, која доприноси унапређењу услова живота локалног становништва и животне средине, али означава и важан корак за развој српског финансијског тржишта. Као саставни део српске економије UniCredit Банка је у потпуности посвећена пружању подршке својим клијентима, државним институцијама, локалним заједницама и јавном сектору. – рекао је Клаус Привершек.

Српско финансијско тржиште је добило нови инструмент који улагачима омогућује квалитетнију диверсификацију портфолија. Емитовањем муниципалних обвезница обезбеђени су најповољнији услови финансирања по фиксној каматној стопи на дужи рок (6.25% на период од 12 година), а дат је и импулс развоју тржишта муниципалних обвезница у нашој земљи.

Нови Сад, 8. јул 2011. године