Čitaj mi

NOVI SAD PRVI GRAD U SRBIJI KOJI EMITUJE MUNICIPALNE OBVEZNICE

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić potpisao je Ugovor o izdavanju opštinskih obveznica sa predsednikom IO UniCredit banke Klausom Priveršekom. Potpisivanju prvog ugovora u Srbiji o finansiranju putem emisije municipalnih obveznica prisustvovali su šef Misije EU u Beogradu NJ. E. Vensan Dežer, direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj Suzan Fric, kao i predstavnici Svetske banke, Američke agencije za međunarodni razvoj, Stalne konferencije gradova i opština i drugi.

- U poslednjih šest meseci, programi koje finansira Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, aktivno su učestvovali u procesu podrške Gradu Novom Sadu da postane prva lokalna samouprava u Srbiji koja svoje razvojne projekte neće finansirati putem standardnih bankarskih kredita, već izdavanjem dugoročnih opštinskih obveznica. Zadovoljstvo nam je što ćemo sarađivati sa UniCredit bankom, koja je izabrana za pokrovitelja prve emisije municipalnih obveznica u Srbiji, u ukupnom iznosu od 35 miliona evra. Zajedničkim snagama, uz veliku podršku mnogobrojnih partnera Grada, stvorićemo uslove za brži razvoj grada kroz priliv stranih investicija. Mi ćemo povlačenjem ovog stareškog poteza nastaviti da ulažemo u infrastrukturu i završićemo izgradnju kanalizacije u prigradskim naseljima i Bulevara Evrope. - rekao je gradonačelnik Pavličić napomenuvši da će Novosađani veoma brzo osetiti prednosti koje se ostvaruju putem emitovanja opštinskih obveznica.

- Čestitam gradu i gradonačelniku Pavličiću što će Novi Sad biti prva lokalna samouprava koja izdaje opštinke obveznice u Srbiji. Više od jedne decenije finansiramo programe i projekate za pomoć opštinama, kako u smislu podizanja kapaciteta opština, tako i izgradnju komunalne infrastrukture. Naša pomoć ima za cilj da regioni i opštine u Srbiji postanu konkurentniji, i privlačniji za investicije, a time dobro mesto za život i rad za građane Srbije - istaknuo je ambasador Dežer.

Direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj Suzan Fric u svom obraćanju rekla je da je Novi Sad pionir u sprovođenju projekta sa municipalnim obveznicama i da predstavlja primer za kreiranje okvira za alternativne izvore finansiranja opština širom zemlje.

- Iako ima još posla da bi se ovo mlado tržište postavilo na jake noge, važno je da danas proslavimo dostignuća Novog Sada. Želela bih da čestitam gradonačelniku Pavličiću i njegovom timu na uspešnoj realizaciji ovog prvog koraka u pokretanju tržišta koje će služiti svim građanima Srbije u mnogo narednih godina. – rekla je Suzan Fric i dodala da će USAID nastaviti da podržava napore Novog Sada za stvaranje sredine povoljne za poslovanje, koja privlači investicije i razvoj.
Predsednik IO UniCredit banke Klaus Priveršek čestitao je čelnicima Grada što su izabrali da upravo kroz emisiju obveznica finansiraju lokalne investicione projekte od velikog značaja.

- Ovaj vid dugoročnog finansiranja, koji predstavlja novinu za opštine u Srbiji, svakako će doneti direktne koristi kako za građane, tako i za budžet Novog Sada. Ponosni smo što je upravo UniCredit Banka izabrana za partnera u realizaciji ovako važne transakcije, koja doprinosi unapređenju uslova života lokalnog stanovništva i životne sredine, ali označava i važan korak za razvoj srpskog finansijskog tržišta. Kao sastavni deo srpske ekonomije UniCredit Banka je u potpunosti posvećena pružanju podrške svojim klijentima, državnim institucijama, lokalnim zajednicama i javnom sektoru. – rekao je Klaus Priveršek.

Srpsko finansijsko tržište je dobilo novi instrument koji ulagačima omogućuje kvalitetniju diversifikaciju portfolija. Emitovanjem municipalnih obveznica obezbeđeni su najpovoljniji uslovi finansiranja po fiksnoj kamatnoj stopi na duži rok (6.25% na period od 12 godina), a dat je i impuls razvoju tržišta municipalnih obveznica u našoj zemlji.

Novi Sad, 8. jul 2011. godine