Читај ми

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О МЕЂУОПШТИНСКОЈ САРАДЊИ И МЕМОРАНДУМ О РАЗУМЕВАЊУ СА USAID ПРОЈЕКТОМ ОДРЖИВОГ ЛОКАЛНОГ РАЗВОЈА

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић потписао је Меморандум о разумевању и Споразум о међуопштинској сарадњи са председником општине Темерин Андрашом Густоњом, председником општине Беочин Богданом Цвејићем и председником општине Сремски Карловци Миленком Филиповићем и директором Пројекта одрживог локалног развоја Питером Епстајном. Потписе на меморандум ставили су и председник Привредног савета Новог Сада Милорад Средановић и у име невладиног сектора председник омладине ЈАЗАС-а Вукашин Гроздановић. чиме је формално формирано међуопштинско партнерство ради економског јачања региона.

Потписивању је присуствовала амбасадорка САД у Србији Мери Бурс Ворлик, а градоначелник је заједно са директорком мисије USAID-а у Србији Сузан Фриц, председницима општина и представницима локалног бизниса и организација цивилног друштва, учествовао у панел дискусији о међуопштинској сарадњи и доприносу новог USAID-овог пројекта убрзаном локалном економском развоју. На панел дискусији покренуто је питање значаја комуникационо-информатичке инфраструктуре за одрживи економски развој, а истакнута је и вредност пројекта оптичке комуникационе мреже у Новом Саду који спроводи ЈКП Информатика.

- Уколико желимо да се развијамо и будемо модеран европски град, морамо улагати у оптичку и комуникациону инфраструктуру, јер су од виталног значаја за све животне области почевши од привреде, пословања и образовања, па до безбедности. У претходне три године изграђено је скоро 100 km оптичке мреже, а планирана је изградња додатних 31 km. Бежичном мрежом „GradNoviSad“ покривено je 16 зона, уз тенденцију даљег проширивања зона. – истакао је градоначелник Павличић у разговору на панел дискусији на којој је, између осталог, закључено да ће међусобна сарадња свих страна бити остварена у побољшању енергетске ефикасности кроз обновљиве изворе енергије, стварању повољнијих услова за развој малих и средњих предузећа, као и у појединим секторима пољопривредне производње.

Амбасадорка САД Мери Ворлик истакла је да у глобалној економији општине у Србији не могу себи више да дозволе да буду једне другима конкуренција, већ треба да удруже своје ресурсе чиме ће бити успешније у привлачењу инвестиција и отварању нових радних места. Директорка Мисије УСАИД Сузан Фриц је истакла да ће та организација наставити да подржава јачање међуопштиниских и регионалних партнерстава у Србији, јер се удруживањем потенцијала и сарадњом ефикасније решавају многобројни проблеми локалних заједница.

Ово међуопштинско партнерство је део новог петогодишњег Пројекта одрживог локалног развоја вредног 22 милиона долара који финансира Америчка агенција за међународни развој. У оквиру нове USAID иницијативе биће формирано 12 међуопштинских партнерстава широм Србије, а свако ће бити сачињено од најмање три општине, пословних организација и цивилног друштва.

Нови Сад, 5. јул 2011. године