Čitaj mi

POTPISAN SPORAZUM O MEĐUOPŠTINSKOJ SARADNJI I MEMORANDUM O RAZUMEVANJU SA USAID PROJEKTOM ODRŽIVOG LOKALNOG RAZVOJA

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić potpisao je Memorandum o razumevanju i Sporazum o međuopštinskoj saradnji sa predsednikom opštine Temerin Andrašom Gustonjom, predsednikom opštine Beočin Bogdanom Cvejićem i predsednikom opštine Sremski Karlovci Milenkom Filipovićem i direktorom Projekta održivog lokalnog razvoja Piterom Epstajnom. Potpise na memorandum stavili su i predsednik Privrednog saveta Novog Sada Milorad Sredanović i u ime nevladinog sektora predsednik omladine JAZAS-a Vukašin Grozdanović. čime je formalno formirano međuopštinsko partnerstvo radi ekonomskog jačanja regiona.

Potpisivanju je prisustvovala ambasadorka SAD u Srbiji Meri Burs Vorlik, a gradonačelnik je zajedno sa direktorkom misije USAID-a u Srbiji Suzan Fric, predsednicima opština i predstavnicima lokalnog biznisa i organizacija civilnog društva, učestvovao u panel diskusiji o međuopštinskoj saradnji i doprinosu novog USAID-ovog projekta ubrzanom lokalnom ekonomskom razvoju. Na panel diskusiji pokrenuto je pitanje značaja komunikaciono-informatičke infrastrukture za održivi ekonomski razvoj, a istaknuta je i vrednost projekta optičke komunikacione mreže u Novom Sadu koji sprovodi JKP Informatika.

- Ukoliko želimo da se razvijamo i budemo moderan evropski grad, moramo ulagati u optičku i komunikacionu infrastrukturu, jer su od vitalnog značaja za sve životne oblasti počevši od privrede, poslovanja i obrazovanja, pa do bezbednosti. U prethodne tri godine izgrađeno je skoro 100 km optičke mreže, a planirana je izgradnja dodatnih 31 km. Bežičnom mrežom „GradNoviSad“ pokriveno je 16 zona, uz tendenciju daljeg proširivanja zona. – istakao je gradonačelnik Pavličić u razgovoru na panel diskusiji na kojoj je, između ostalog, zaključeno da će međusobna saradnja svih strana biti ostvarena u poboljšanju energetske efikasnosti kroz obnovljive izvore energije, stvaranju povoljnijih uslova za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i u pojedinim sektorima poljoprivredne proizvodnje.

Ambasadorka SAD Meri Vorlik istakla je da u globalnoj ekonomiji opštine u Srbiji ne mogu sebi više da dozvole da budu jedne drugima konkurencija, već treba da udruže svoje resurse čime će biti uspešnije u privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mesta. Direktorka Misije USAID Suzan Fric je istakla da će ta organizacija nastaviti da podržava jačanje međuopštiniskih i regionalnih partnerstava u Srbiji, jer se udruživanjem potencijala i saradnjom efikasnije rešavaju mnogobrojni problemi lokalnih zajednica.

Ovo međuopštinsko partnerstvo je deo novog petogodišnjeg Projekta održivog lokalnog razvoja vrednog 22 miliona dolara koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj. U okviru nove USAID inicijative biće formirano 12 međuopštinskih partnerstava širom Srbije, a svako će biti sačinjeno od najmanje tri opštine, poslovnih organizacija i civilnog društva.

Novi Sad, 5. jul 2011. godine