Читај ми

ГОРАНСКИ ЕКО-КАМП "ТЕСТЕРА 2011"

Члан Градског већа за образовање Милан Ђукић и начелница Градске управе за заштиту животне средине др Александра Јовановић Галовић посетили су Горански еко-камп "Тестера 2011". У кампу, који се по 13. пут одржава у одмаралишту "Тестера" на Фрушкој гори, борави 106 ученика 5. разреда из 32 новосадске основне школе и 25 деце из Сремске Митровице, Инђије, Беочина, Бачке Паланке и Сремских Карловаца. Камп омогућава деци да кроз дружење, игру и рекреацију, методама активног учења упознају појмове из екологије на терену, прошире знање из области очувања животне средине, савладају методе теренског истраживања, као и да се што више приближе природи и упознају живи свет јединог националног парка у Војводини – Фрушке горе.

- Као што је познато, ову планету нисмо наследили од наших родитеља, већ смо је позајмили од своје деце. Сви треба тако да се односимо према њој, а управо је овај камп један од начина да деца на прави начин развијају свест о крхкости природе, сазнају начине за њену заштиту, али је ово такође одлично место за развијање међуљудских односа и склапање пријатељстава - рекао је Милан Ђукић.

Начелница Градске управе за заштиту животне средине др Александра Јовановић Галовић подсетила је да 21. век носи много проблема у области екологије, тако да је едукацију најмлађих поред формалног образовања у учионици, неопходно проширити и на радионице овог типа где деца поред предавања еминентних факултетских професора имају и директан додир са природом.

Главна тема овогодишњег Горанског еко-кампа је „Отпад и правилно поступање са њим“, а све садржаје реализују сарадници и волонтери Покрета горана Новог Сада, ботаничари и зоолози са Природно-математичког и Пољопривредног факултета, као и стручњаци из Завода за заштиту природе и ЈП "НП Фрушка гора". Учешће ученика новосадских основних школа финансирале су Градска управа за заштиту животне средине и Градска управа за образовање, а учешће деце из пет општина суфинансирало је Холандско министарство спољних послова.

Нови Сад, 27. јун 2011. године