Čitaj mi

GORANSKI EKO-KAMP "TESTERA 2011"

Član Gradskog veća za obrazovanje Milan Đukić i načelnica Gradske uprave za zaštitu životne sredine dr Aleksandra Jovanović Galović posetili su Goranski eko-kamp "Testera 2011". U kampu, koji se po 13. put održava u odmaralištu "Testera" na Fruškoj gori, boravi 106 učenika 5. razreda iz 32 novosadske osnovne škole i 25 dece iz Sremske Mitrovice, Inđije, Beočina, Bačke Palanke i Sremskih Karlovaca. Kamp omogućava deci da kroz druženje, igru i rekreaciju, metodama aktivnog učenja upoznaju pojmove iz ekologije na terenu, prošire znanje iz oblasti očuvanja životne sredine, savladaju metode terenskog istraživanja, kao i da se što više približe prirodi i upoznaju živi svet jedinog nacionalnog parka u Vojvodini – Fruške gore.

- Kao što je poznato, ovu planetu nismo nasledili od naših roditelja, već smo je pozajmili od svoje dece. Svi treba tako da se odnosimo prema njoj, a upravo je ovaj kamp jedan od načina da deca na pravi način razvijaju svest o krhkosti prirode, saznaju načine za njenu zaštitu, ali je ovo takođe odlično mesto za razvijanje međuljudskih odnosa i sklapanje prijateljstava - rekao je Milan Đukić.

Načelnica Gradske uprave za zaštitu životne sredine dr Aleksandra Jovanović Galović podsetila je da 21. vek nosi mnogo problema u oblasti ekologije, tako da je edukaciju najmlađih pored formalnog obrazovanja u učionici, neophodno proširiti i na radionice ovog tipa gde deca pored predavanja eminentnih fakultetskih profesora imaju i direktan dodir sa prirodom.

Glavna tema ovogodišnjeg Goranskog eko-kampa je „Otpad i pravilno postupanje sa njim“, a sve sadržaje realizuju saradnici i volonteri Pokreta gorana Novog Sada, botaničari i zoolozi sa Prirodno-matematičkog i Poljoprivrednog fakulteta, kao i stručnjaci iz Zavoda za zaštitu prirode i JP "NP Fruška gora". Učešće učenika novosadskih osnovnih škola finansirale su Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Gradska uprava za obrazovanje, a učešće dece iz pet opština sufinansiralo je Holandsko ministarstvo spoljnih poslova.

Novi Sad, 27. jun 2011. godine