Читај ми

У НОВОМ САДУ ОТВОРЕНА ПРВА СТАНИЦА ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ЛЕКОВА СА ИСТЕКЛИМ РОКОМ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић заједно са министром за заштиту животне средине, рударства и просторног планирања Оливером Дулићем, председником Скупштине града Александром Јовановићем и директором Апотекарске установе Нови Сад др Душаном Милошевићем посетио је прву дневну трансфер станицу за прикупљање лекова са истеклим роком у Новом Саду. Министар Дулић оценио је да Нови Сад поново предњачи у решавању важних проблема и позвао и друге градове у Србији да крену његовим путем.
-Због заштите животне средине, али и здравља свих људи веома је важно да се медицински отпад из кућних апотека правилно селектује и уништава. У преко тридесет апотека у Новом Саду сада се то може врло једноставно учинити, дакле одлагањем старих лекова и медицинске опреме коју више не користите у ове црвене канте – нагласио је Дулић и истакао да ће министарство дати максималну подршку свима који се определе да покрену овакаву акцију.
- Чим нам је Апотекарска установа указала на проблем неправилног одлагања лекова из кућних апотека, одмах смо предузели потребне мере за његово решавање, а уз помоћ наших јавних предузећа Пословни простор и Чистоћа и наравно уз подршку министарства. Много тога смо већ учинили када је реч о правилном третману отпада, а пред нама је сада нов задатак да изградимо постројење за третман медицинског отпада, и намера је да то што пре и реализујемо – нагласио је градоначелник Павличић.
Према речима др Душана Милошевића пре годину дана покренута је акција организованог прикупљања лекова са истеклим роком из кућних апотека. Запримљени лекови биће мерени и класификовани по фармаколошким групама од стране квалификованих особа, и транспортовани у посебно означеном возилу.
Нови Сад, 22. јун 2011. године