Čitaj mi

U NOVOM SADU OTVORENA PRVA STANICA ZA PRIKUPLJANJE LEKOVA SA ISTEKLIM ROKOM

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić zajedno sa ministrom za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliverom Dulićem, predsednikom Skupštine grada Aleksandrom Jovanovićem i direktorom Apotekarske ustanove Novi Sad dr Dušanom Miloševićem posetio je prvu dnevnu transfer stanicu za prikupljanje lekova sa isteklim rokom u Novom Sadu. Ministar Dulić ocenio je da Novi Sad ponovo prednjači u rešavanju važnih problema i pozvao i druge gradove u Srbiji da krenu njegovim putem.
-Zbog zaštite životne sredine, ali i zdravlja svih ljudi veoma je važno da se medicinski otpad iz kućnih apoteka pravilno selektuje i uništava. U preko trideset apoteka u Novom Sadu sada se to može vrlo jednostavno učiniti, dakle odlaganjem starih lekova i medicinske opreme koju više ne koristite u ove crvene kante – naglasio je Dulić i istakao da će ministarstvo dati maksimalnu podršku svima koji se opredele da pokrenu ovakavu akciju.
- Čim nam je Apotekarska ustanova ukazala na problem nepravilnog odlaganja lekova iz kućnih apoteka, odmah smo preduzeli potrebne mere za njegovo rešavanje, a uz pomoć naših javnih preduzeća Poslovni prostor i Čistoća i naravno uz podršku ministarstva. Mnogo toga smo već učinili kada je reč o pravilnom tretmanu otpada, a pred nama je sada nov zadatak da izgradimo postrojenje za tretman medicinskog otpada, i namera je da to što pre i realizujemo – naglasio je gradonačelnik Pavličić.
Prema rečima dr Dušana Miloševića pre godinu dana pokrenuta je akcija organizovanog prikupljanja lekova sa isteklim rokom iz kućnih apoteka. Zaprimljeni lekovi biće mereni i klasifikovani po farmakološkim grupama od strane kvalifikovanih osoba, i transportovani u posebno označenom vozilu.
Novi Sad, 22. jun 2011. godine