Читај ми

НАДОГРАДЊА И РЕКОНСТРУКЦИЈА КЕЈА ИНВЕСТИЦИЈА КОЈА ЈЕ ОБЕЛЕЖИЛА ТРОГОДИШЊИ РАД АКТУЕЛНЕ ГРАДСКЕ УПРАВЕ

На конференцији за новинаре у Градској кући градоначелник Новог Сада Игор Павличић представио је досадашње резултате рада актуелне градске управе и најавио активности планиране за наредни период. Презентација је подразумевала податке о томе шта је све урађено када је реч о саобраћајној, комуналној и оптичкој инфраструктури, изградњи игралишта и спортских терена, као и вртића и школа али и у другим областима из надлежности локалне самоуправе. Резултати рада актуелне градске управе упоређени су са онима из периода од 2004. до 2008. године.

- Надоградња и реконструкција кеја је пројекат који је дефинитвно обележио досадшњи рад ове градске управе, а такође ја лично сам добио политичку сатисфакцију, јер сам одувек сматрао да град морамо заштити од поплава, а кеј уредити на начин како су то учиниле модерне европске средине, што је и учињено – нагласио је градоначелник Павличић. Као такође велики успех градоначелник Павличић истако је изградњу нових белвара у износу од 4300 м Булевара Европе и 1842 м Сомборског булевара и најавио да ће током лета ти радови бити настављени. – Реч је о најдужој изграђеној километражи булевара у историји Новог Сада- оценио је Павличић. Напоменувши да је 2008. године 400 улица у Новом Саду било у блату, градоначелник је рекао да је, за разлику од периода мандата претходне градске власти када је 90 км улица насуто туцаником, у ове три године било 173 км туцаничких поправки и насипања, а до краја године биће урађено још 117 км.

Град Нови Сад прогласио је оптичку инфраструктуру комуналном делатношћу препознавши њен велики значај, а према оцени Игора Павличића то би требало да буде главни приход Града у будућности. У периоду од 2004. до 2008. године изграђено је 12 км оптичке мреже, док је у претходне три године изграђено 96 км, а планирана је изградња додатних 31 км. Као једна од капиталних инвестиција, која би требало да реши дугогодишњи комунални проблем у Новом Саду, најављена је изградња канализације у приградским насељима, али и у самом граду. Да сада је изграђено 43 км канализационе мреже, а до краја године радиће се на изградњи додатних 198 км.

- Нови Сад је препознатљив по бициклистичким стазама. Неке од њих нису у задовољавајућем стању, а за комплетну реконструкцију, коју желимо да урадимо, потребно нам је око 43 милиона динара. Намера нам је да подстакнемо Новосађане да више користе то најздравије превозно средство због чега ћемо ускоро и реализовати пројекат Градског бицицкла - нагласио је Павличић уз констатацију да је до сада изграђено 17 км стаза и да је у плану изградња још 11 км.

Такође градоначелник је истакао значај акције обнове свих дечјих игралишта и спортских терена у Новом Саду уз напомену да је за три године изграђено 19 нових игралишта и да ће бити изграђено још 4, а за време мандата претходне власти било је изграђено 6 игралишта за децу.

Градоначелник је посебно нагласио да у презентацију нису била укључена потенцијална трансферна средства, као и да је град успео да реализује бројне важне пројекте упркос 4 милијарде и 300 милиона динара затеченог дуга 2008. године и значајно мањем просечном градском буџету у односу на 2008. који износи 130 милиона евра годишње.

Нови Сад, 17. јун 2011. године