Čitaj mi

NADOGRADNJA I REKONSTRUKCIJA KEJA INVESTICIJA KOJA JE OBELEŽILA TROGODIŠNJI RAD AKTUELNE GRADSKE UPRAVE

Na konferenciji za novinare u Gradskoj kući gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić predstavio je dosadašnje rezultate rada aktuelne gradske uprave i najavio aktivnosti planirane za naredni period. Prezentacija je podrazumevala podatke o tome šta je sve urađeno kada je reč o saobraćajnoj, komunalnoj i optičkoj infrastrukturi, izgradnji igrališta i sportskih terena, kao i vrtića i škola ali i u drugim oblastima iz nadležnosti lokalne samouprave. Rezultati rada aktuelne gradske uprave upoređeni su sa onima iz perioda od 2004. do 2008. godine.

- Nadogradnja i rekonstrukcija keja je projekat koji je definitvno obeležio dosadšnji rad ove gradske uprave, a takođe ja lično sam dobio političku satisfakciju, jer sam oduvek smatrao da grad moramo zaštiti od poplava, a kej urediti na način kako su to učinile moderne evropske sredine, što je i učinjeno – naglasio je gradonačelnik Pavličić. Kao takođe veliki uspeh gradonačelnik Pavličić istako je izgradnju novih belvara u iznosu od 4300 m Bulevara Evrope i 1842 m Somborskog bulevara i najavio da će tokom leta ti radovi biti nastavljeni. – Reč je o najdužoj izgrađenoj kilometraži bulevara u istoriji Novog Sada- ocenio je Pavličić. Napomenuvši da je 2008. godine 400 ulica u Novom Sadu bilo u blatu, gradonačelnik je rekao da je, za razliku od perioda mandata prethodne gradske vlasti kada je 90 km ulica nasuto tucanikom, u ove tri godine bilo 173 km tucaničkih popravki i nasipanja, a do kraja godine biće urađeno još 117 km.

Grad Novi Sad proglasio je optičku infrastrukturu komunalnom delatnošću prepoznavši njen veliki značaj, a prema oceni Igora Pavličića to bi trebalo da bude glavni prihod Grada u budućnosti. U periodu od 2004. do 2008. godine izgrađeno je 12 km optičke mreže, dok je u prethodne tri godine izgrađeno 96 km, a planirana je izgradnja dodatnih 31 km. Kao jedna od kapitalnih investicija, koja bi trebalo da reši dugogodišnji komunalni problem u Novom Sadu, najavljena je izgradnja kanalizacije u prigradskim naseljima, ali i u samom gradu. Da sada je izgrađeno 43 km kanalizacione mreže, a do kraja godine radiće se na izgradnji dodatnih 198 km.

- Novi Sad je prepoznatljiv po biciklističkim stazama. Neke od njih nisu u zadovoljavajućem stanju, a za kompletnu rekonstrukciju, koju želimo da uradimo, potrebno nam je oko 43 miliona dinara. Namera nam je da podstaknemo Novosađane da više koriste to najzdravije prevozno sredstvo zbog čega ćemo uskoro i realizovati projekat Gradskog bicickla - naglasio je Pavličić uz konstataciju da je do sada izgrađeno 17 km staza i da je u planu izgradnja još 11 km.

Takođe gradonačelnik je istakao značaj akcije obnove svih dečjih igrališta i sportskih terena u Novom Sadu uz napomenu da je za tri godine izgrađeno 19 novih igrališta i da će biti izgrađeno još 4, a za vreme mandata prethodne vlasti bilo je izgrađeno 6 igrališta za decu.

Gradonačelnik je posebno naglasio da u prezentaciju nisu bila uključena potencijalna transferna sredstva, kao i da je grad uspeo da realizuje brojne važne projekte uprkos 4 milijarde i 300 miliona dinara zatečenog duga 2008. godine i značajno manjem prosečnom gradskom budžetu u odnosu na 2008. koji iznosi 130 miliona evra godišnje.

Novi Sad, 17. jun 2011. godine