Читај ми

ПРИЈЕМ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ примио је у Свечаној сали Градске куће добровољне даваоце крви који су бројним давањима заслужили признања Црвеног крста, а којима су поводом 14. јуна - Светског дана добровољних давалаца уручене плакете. За остварених 100 давања плакету је добило 12 давалаца крви, за 75 давања 18, а за 50 давања укупно 62 даваoца.

- Од срца честитам свим добровољним даваоцима крви што несебично помажу људима којима је то потребно и желим да позовем све оне грађане који до сада нису дали крв да се укључе у породицу давалаца. Посебно ми је велико задовољство што је Град Нови Сад добио признање за остварени резултат од 7,41% давања на број становника у 2010. години и желим да похвалим све институције и појединце уједињене на том задатку. Захваљујем се свим даваоцима у име Града Новог Сада што доприносе спашавању људских живота и још једном свима честитам - рекао је члан Градског већа за здравство проф. др Кираљ.

Плакету "Најхуманија средина" за 2010. годину добило је укупно 26 колектива: Филозофски факултет, ЈГСП “Нови Сад”, Медицинска школа “7.април”, МУП Србије – СУП Нови Сад Ватрогасна бригада, Завод за трансфузију крви Војводине, Гимназија „Светозар Марковић“, Средња школа унутрашњих послова, Центар за основну полицијску обуку, Пољопривредна школа са домом ученика, Природно-математички факултет, Пољопривредни факултет, НИС – Рафинерија нафте „Нови Сад“, Скупштина и Влада АП Војводине, СШ "Светозар Милетић", ТШ "Павле Савић", Електротехничка школа "Михајло Пупин", „Електровојводина“, ДОО Нови Сад, Факултет спорта и физичког васпитања, ТШ “Милева Марић Ајнштајн”, „Србијагас“, Факултет техничких наука, Институт Сремска Каменица, ПУ „Радосно детињство“, Висока техничка школа и Средња машинска школа.

Светски дан добровољних давалаца крви службено је установљен од стране Светске здравствене организације као дан рођења проналазача крвних група Карла Ландштајнера и има задатак да у целом свету синхроним манифестацијама прослави и нагласи значај милиона давалаца крви који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв спасавајући хиљаде живота сваки дан. Тим поводом данас ће на Тргу слободе бити организована изложба ликовних радова ученика основних и средњих школа са Конкурса „Крв живот значи“, а биће постављен и промотивни штанд на коме ће волонтери суграђанима делити едукативни материјал. На Градском купалишту „Штранд“ у 19,00 сати, почиње програм обележавања Светског дана добровољних давалаца крви у оквиру којег ће бити уприличени ревијални меч познатих личности у одбојци на песку, концерт новосадског бенда „Инспирација“, фитнес-час здравља, као и ватромет изнад плаже у 21,30 сати.

Нови Сад, 14. јун 2011. године