Čitaj mi

PRIJEM POVODOM SVETSKOG DANA DOBROVOLJNIH DAVALACA KRVI

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj primio je u Svečanoj sali Gradske kuće dobrovoljne davaoce krvi koji su brojnim davanjima zaslužili priznanja Crvenog krsta, a kojima su povodom 14. juna - Svetskog dana dobrovoljnih davalaca uručene plakete. Za ostvarenih 100 davanja plaketu je dobilo 12 davalaca krvi, za 75 davanja 18, a za 50 davanja ukupno 62 davaoca.

- Od srca čestitam svim dobrovoljnim davaocima krvi što nesebično pomažu ljudima kojima je to potrebno i želim da pozovem sve one građane koji do sada nisu dali krv da se uključe u porodicu davalaca. Posebno mi je veliko zadovoljstvo što je Grad Novi Sad dobio priznanje za ostvareni rezultat od 7,41% davanja na broj stanovnika u 2010. godini i želim da pohvalim sve institucije i pojedince ujedinjene na tom zadatku. Zahvaljujem se svim davaocima u ime Grada Novog Sada što doprinose spašavanju ljudskih života i još jednom svima čestitam - rekao je član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Kiralj.

Plaketu "Najhumanija sredina" za 2010. godinu dobilo je ukupno 26 kolektiva: Filozofski fakultet, JGSP “Novi Sad”, Medicinska škola “7.april”, MUP Srbije – SUP Novi Sad Vatrogasna brigada, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, Gimnazija „Svetozar Marković“, Srednja škola unutrašnjih poslova, Centar za osnovnu policijsku obuku, Poljoprivredna škola sa domom učenika, Prirodno-matematički fakultet, Poljoprivredni fakultet, NIS – Rafinerija nafte „Novi Sad“, Skupština i Vlada AP Vojvodine, SŠ "Svetozar Miletić", TŠ "Pavle Savić", Elektrotehnička škola "Mihajlo Pupin", „Elektrovojvodina“, DOO Novi Sad, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, TŠ “Mileva Marić Ajnštajn”, „Srbijagas“, Fakultet tehničkih nauka, Institut Sremska Kamenica, PU „Radosno detinjstvo“, Visoka tehnička škola i Srednja mašinska škola.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovljen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan. Tim povodom danas će na Trgu slobode biti organizovana izložba likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola sa Konkursa „Krv život znači“, a biće postavljen i promotivni štand na kome će volonteri sugrađanima deliti edukativni materijal. Na Gradskom kupalištu „Štrand“ u 19,00 sati, počinje program obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u okviru kojeg će biti upriličeni revijalni meč poznatih ličnosti u odbojci na pesku, koncert novosadskog benda „Inspiracija“, fitnes-čas zdravlja, kao i vatromet iznad plaže u 21,30 sati.

Novi Sad, 14. jun 2011. godine