Читај ми

ТАДИЋ И АЛИЈЕВ У НОВОМ САДУ ОТКРИЛИ СПОМЕНИК КОМПОЗИТОРУ ХАЏИБЕЈЛИЈУ

Председник Републике Азербејџан Илхам Алијев током другог дана званичне посете Републици Србији заједно са председником Републике Србије Борисом Тадићем, а у присуству градоначелника Новог Сада Игора Павличића открио је споменик азербејџанском композитору Узеиру Хаџибејлију на кеју у Новом Саду.

Председници двеју земаља изразили су задовољство због пријатељских односа као и уверење да ће интензивнија сарадња у будућности бити остварена и у области економије. Такође осврнули су се и на бројне сличности Србије и Азербејџана као и на проблеме са територијалним интегритетом са којима су обе земље суочене. –

- Корак по корак Нови Сад и Србија добијају једно ново обличје, нови изглед и уверен сам да ћемо уколико наставимо, убрзамо читав овај процес обнављања и изградње за неколико година добити једно сасвим ново - боље лице наше земље - поручио је председник Тадић.

- Стратешко партнерство Србије и Азербејџана је још више оснажено овом посетом - рекао је Алијев и додао да су потписани многи споразуми који ће се, како је навео, и остварити.

- Амбасадор Азербејџана ме је обавестио да је подизање споменика славном композитору иницирао лично председник Илхам Алијев, а мотивисан чињеницом да је попут Новог Сада и Војводине и Азербејџан мултинационална и мултикултурална средина. Нови Сад је са великим задовољством прихватио ту идеју и веома ми је драго што ће споменик азербејџанског великана красити новосадки кеј – рекао је градоначелник Павличић и нагласио да је Град спреман и отворен за партнерство и економску сарадњу са пословним људима као и државним структурама Азербејџана.

Tоком радова изградњи споменика обављена је реконструкција доњег дела кеја, као и радови на јачању бедема, постављене су бетонске плоче и клупе, а реновиране су степенице и стубови. На горњем делу кеја изграђен је терен обложен гранитом површине 50 m2 са 14 декоративних фонтана, опремљених савременом фибро-оптиком. Меморијал и територија око њега обезбеђени су свом неопходном опремом, укључујући видео надзор и бежични интернет, а пешачка зона је направљена са стазама од беле ризле. Засађено је зеленилo, посађено је цвеће, декоративно жбуње и дрвеће, а постављени су и јарболи са државним заставама Србије и Азербејџана.

Нови Сад, 9. јун 2011. године