Čitaj mi

TADIĆ I ALIJEV U NOVOM SADU OTKRILI SPOMENIK KOMPOZITORU HADŽIBEJLIJU

Predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev tokom drugog dana zvanične posete Republici Srbiji zajedno sa predsednikom Republike Srbije Borisom Tadićem, a u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića otkrio je spomenik azerbejdžanskom kompozitoru Uzeiru Hadžibejliju na keju u Novom Sadu.

Predsednici dveju zemalja izrazili su zadovoljstvo zbog prijateljskih odnosa kao i uverenje da će intenzivnija saradnja u budućnosti biti ostvarena i u oblasti ekonomije. Takođe osvrnuli su se i na brojne sličnosti Srbije i Azerbejdžana kao i na probleme sa teritorijalnim integritetom sa kojima su obe zemlje suočene. –

- Korak po korak Novi Sad i Srbija dobijaju jedno novo obličje, novi izgled i uveren sam da ćemo ukoliko nastavimo, ubrzamo čitav ovaj proces obnavljanja i izgradnje za nekoliko godina dobiti jedno sasvim novo - bolje lice naše zemlje - poručio je predsednik Tadić.
- Strateško partnerstvo Srbije i Azerbejdžana je još više osnaženo ovom posetom - rekao je Alijev i dodao da su potpisani mnogi sporazumi koji će se, kako je naveo, i ostvariti.

- Ambasador Azerbejdžana me je obavestio da je podizanje spomenika slavnom kompozitoru inicirao lično predsednik Ilham Alijev, a motivisan činjenicom da je poput Novog Sada i Vojvodine i Azerbejdžan multinacionalna i multikulturalna sredina. Novi Sad je sa velikim zadovoljstvom prihvatio tu ideju i veoma mi je drago što će spomenik azerbejdžanskog velikana krasiti novosadki kej – rekao je gradonačelnik Pavličić i naglasio da je Grad spreman i otvoren za partnerstvo i ekonomsku saradnju sa poslovnim ljudima kao i državnim strukturama Azerbejdžana.

Tokom radova izgradnji spomenika obavljena je rekonstrukcija donjeg dela keja, kao i radovi na jačanju bedema, postavljene su betonske ploče i klupe, a renovirane su stepenice i stubovi. Na gornjem delu keja izgrađen je teren obložen granitom površine 50 m2 sa 14 dekorativnih fontana, opremljenih savremenom fibro-optikom. Memorijal i teritorija oko njega obezbeđeni su svom neophodnom opremom, uključujući video nadzor i bežični internet, a pešačka zona je napravljena sa stazama od bele rizle. Zasađeno je zelenilo, posađeno je cveće, dekorativno žbunje i drveće, a postavljeni su i jarboli sa državnim zastavama Srbije i Azerbejdžana.

Novi Sad, 9. jun 2011. godine