Читај ми

ПОСЕТА УДРУЖЕЊУ ГРАЂАНА "КИРИЛ И МЕТОДИЈЕ"

Заменик градоначелника Новог Сада мр Зоран Мандић посетио је удружење грађана "Кирил и Методије" које негује македонску културу и обичаје, и сусрео се са члановима Националног савета Македонске националне мањине.

- На недавно одржаним данима македонске културе позван сам да дођем у посету у просторије удружења грађана "Кирил и Методије" и тај позив сам са великим задовољством прихватио. Нови Сад је мултикултурални град и због тога се трудимo да комуницирамо и негујемо добру сарадњу са свим националним заједницама - истакао је заменик градоначелника мр Зоран Мандић.

Удружење грађана ” Кирил и Методије ” са седиштем у Новом Саду је формирано 2006. године и представља правног наследника некадашњег удружења ”Шар-планина” формираног 1989. као друштва југословенско-македонског пријатељства.

- Наше удружење броји преко 60 активних чланова, а формирано је због потребе да се грађани македонске националне припадности, окупе на једном месту друже, и удруже, како би сачували и неговали, пре свега македонски језик, традицију, културу, фолклор и обичаје. Такође, негујемо културу и историјске вредности Србије, земље у којој живи велики број грађана македонске националности - истакла је Васка Чергоска , чланица Националног савета Македоснке националне мањине.

Удружење одржава редовне контакте са културним и јавним установама матичне државе и сарађује са сличним удружењима на територији Војводине, развијајући пријатељске односе са грађанима других националних заједница.

Нови Сад, 7. јун 2011. године