Читај ми

„СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА“ У НОВОМ САДУ

У Новом Саду обележен је 31. мај - Светски дан без дуванског дима на Тргу слободе манифестацијом коју је организовао Институт за јавно здравље Војводине, а под покровитељством Управе за здравство Града Новог Сада. Манифестацији je присуствоваo члан Градског већа проф. др Александар Кираљ који је том приликом доделио награде новосадским ученицима за ликовне радове на тему „Подржавам средину без дуванског дима“, као и за најбољи слоган подршке примени Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму.

- Када је у питању штетност пушења, неопходно је константно подизати свест људи на виши ниво како би се смањио негативан утицај дуванског дима којим трујемо и себе и своју околину. Импресиониран сам како су ђаци основних и средњих школа схватили тему и изразили се на ликовни начин, а посебно ми је драго што су се у заједничком циљу на овој манифестацији удружиле многе репрезентативне здравствене установе Војводине и Новог Сада – рекао је проф. др Александар Кираљ.

Манифестацију је ове године пратио слоган: „Три начина да се сачувају људски животи“, a организово ју је Институт за јавно здравље Војводине у сарадњи са: Домом здравља „Нови Сад“, Институтом за кардиоваскуларне болести Војводине, Заводом за здравствену заштиту студената, Средњом медицинском школом „7. април“, ПУ „Радосно детињство“, ОШ „Ђура Даничић“, Црвеним крстом Града Новог Сада, Савезом студената Медицинског факултета, Фармацеутском студентском асоцијацијом Новог Сада (ПСАНС) и удружењима грађана „Chill out, „Free-team“ и „Буди слободан“. На Тргу слободе су се демонстрирале креативне радионице са децом предшколског и основношколског узраста, делио се едукативни материјал грађанима, вршила су се мерења крвног притиска, индекс телесне масе и шећера у крви, а уприличена је и изложба ликовних радова.

Нови Сад, 31. мај 2011. године