Čitaj mi

„SVETSKI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA“ U NOVOM SADU

U Novom Sadu obeležen je 31. maj - Svetski dan bez duvanskog dima na Trgu slobode manifestacijom koju je organizovao Institut za javno zdravlje Vojvodine, a pod pokroviteljstvom Uprave za zdravstvo Grada Novog Sada. Manifestaciji je prisustvovao član Gradskog veća prof. dr Aleksandar Kiralj koji je tom prilikom dodelio nagrade novosadskim učenicima za likovne radove na temu „Podržavam sredinu bez duvanskog dima“, kao i za najbolji slogan podrške primeni Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

- Kada je u pitanju štetnost pušenja, neophodno je konstantno podizati svest ljudi na viši nivo kako bi se smanjio negativan uticaj duvanskog dima kojim trujemo i sebe i svoju okolinu. Impresioniran sam kako su đaci osnovnih i srednjih škola shvatili temu i izrazili se na likovni način, a posebno mi je drago što su se u zajedničkom cilju na ovoj manifestaciji udružile mnoge reprezentativne zdravstvene ustanove Vojvodine i Novog Sada – rekao je prof. dr Aleksandar Kiralj.

Manifestaciju je ove godine pratio slogan: „Tri načina da se sačuvaju ljudski životi“, a organizovo ju je Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa: Domom zdravlja „Novi Sad“, Institutom za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Zavodom za zdravstvenu zaštitu studenata, Srednjom medicinskom školom „7. april“, PU „Radosno detinjstvo“, OŠ „Đura Daničić“, Crvenim krstom Grada Novog Sada, Savezom studenata Medicinskog fakulteta, Farmaceutskom studentskom asocijacijom Novog Sada (PSANS) i udruženjima građana „Chill out, „Free-team“ i „Budi slobodan“. Na Trgu slobode su se demonstrirale kreativne radionice sa decom predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, delio se edukativni materijal građanima, vršila su se merenja krvnog pritiska, indeks telesne mase i šećera u krvi, a upriličena je i izložba likovnih radova.

Novi Sad, 31. maj 2011. godine