Читај ми

ДЕЛА САЛВАДОРА ДАЛИЈА У НОВОМ САДУ

Члан Градског већа за културу мр Андреј Бурсаћ присуствовао је конференцији за новинаре на којој најављена изложба „Божанствени светови“ Салвадора Далија у Новом Саду. Том приликом, програм изложбе која ће бити представљена у Аули Новосадског сајма, на конференцији су изложили у име организатора Душица Рјазанцев из Ситра Д.О.О. из Словеније као и директор Новосадског сајма Горан Васић.

- Изузетна нам је част и задовољство што ће, Новосађани али и сви они који живе у околини Новог Сада, први пут, имати прилику да погледају више од 200 радова из два најобимнија опуса „Библија сакра“ и „Божанствена комедија“ чувеног шпанског сликара. Град Нови Сад као покровитељ ове изложбе имао је велику подршку организатора али и Новосадског сајма који нам је изашао у сусрет и уступио нам простор сајамске Ауле чиме је омогућио да ова изложба буде представљена грађанима на најбољи могући начин. Град је за ове сврхе издвојио 500.000 динара, а један део од продатих улазница након завршетка изложбе биће усмерен у хуманитарне сврхе онима којима је то најпотребније - рекао је Андреј Бурсаћ.

Директорка „Ситра“ доо из Словеније Душица Рјазанцева најавила је да ће на изложби поред 206 Далијевих графика „Библије сакре“ и „Божанствене комедије“ бити приказане и две потпуне декомпозиције дрвореза „Божанствене комедије“, као и маркице италијанске владе издате поводом 700-годишњице Дантеовог рођења, и додала да ће током трајања изложбе посетиоци имати прилику да добију стручна објашњења о изложеним делима.

Салвадор Дали се уписао у историју не само својом уметношћу, већ и својом контраверзном личношћу. Желео је да цео његов живот постане уметност и своју личност је трансформисао слично као и своје сликарство. Изложба Далијевих радова је, пре Словеније прошле године, била постављења само још у Паризу и Њујорку и има специфичан едукативни карактер - кроз илустрације се гледалац упознаје са садржајем Библије и Божанствене комедије, а такође радови због технике заузимају посебно место у Далијевом стваралаштву.

Свечано отварање изложбе заказано је за четвртак 2. јун у 20 часова, а сви заинтересовани грађани моћи ће да уживају у делима овог славног шпанског уметника све до 17. септембра 2011. године. Цена индивидуалне улазнице је 400 динара, а за студенте и ђаке коштају 300 динара.

Нови Сад, 30. мај 2011. године