Čitaj mi

DELA SALVADORA DALIJA U NOVOM SADU

Član Gradskog veća za kulturu mr Andrej Bursać prisustvovao je konferenciji za novinare na kojoj najavljena izložba „Božanstveni svetovi“ Salvadora Dalija u Novom Sadu. Tom prilikom, program izložbe koja će biti predstavljena u Auli Novosadskog sajma, na konferenciji su izložili u ime organizatora Dušica Rjazancev iz Sitra D.O.O. iz Slovenije kao i direktor Novosadskog sajma Goran Vasić.

- Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što će, Novosađani ali i svi oni koji žive u okolini Novog Sada, prvi put, imati priliku da pogledaju više od 200 radova iz dva najobimnija opusa „Biblija sakra“ i „Božanstvena komedija“ čuvenog španskog slikara. Grad Novi Sad kao pokrovitelj ove izložbe imao je veliku podršku organizatora ali i Novosadskog sajma koji nam je izašao u susret i ustupio nam prostor sajamske Aule čime je omogućio da ova izložba bude predstavljena građanima na najbolji mogući način. Grad je za ove svrhe izdvojio 500.000 dinara, a jedan deo od prodatih ulaznica nakon završetka izložbe biće usmeren u humanitarne svrhe onima kojima je to najpotrebnije - rekao je Andrej Bursać.

Direktorka „Sitra“ doo iz Slovenije Dušica Rjazanceva najavila je da će na izložbi pored 206 Dalijevih grafika „Biblije sakre“ i „Božanstvene komedije“ biti prikazane i dve potpune dekompozicije drvoreza „Božanstvene komedije“, kao i markice italijanske vlade izdate povodom 700-godišnjice Danteovog rođenja, i dodala da će tokom trajanja izložbe posetioci imati priliku da dobiju stručna objašnjenja o izloženim delima.

Salvador Dali se upisao u istoriju ne samo svojom umetnošću, već i svojom kontraverznom ličnošću. Želeo je da ceo njegov život postane umetnost i svoju ličnost je transformisao slično kao i svoje slikarstvo. Izložba Dalijevih radova je, pre Slovenije prošle godine, bila postavljenja samo još u Parizu i Njujorku i ima specifičan edukativni karakter - kroz ilustracije se gledalac upoznaje sa sadržajem Biblije i Božanstvene komedije, a takođe radovi zbog tehnike zauzimaju posebno mesto u Dalijevom stvaralaštvu.

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za četvrtak 2. jun u 20 časova, a svi zainteresovani građani moći će da uživaju u delima ovog slavnog španskog umetnika sve do 17. septembra 2011. godine. Cena individualne ulaznice je 400 dinara, a za studente i đake koštaju 300 dinara.

Novi Sad, 30. maj 2011. godine