Читај ми

СПОМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКУ НИЖЊЕГ НОВГОРОДА ОТКРИВЕН У БЕОГРАДУ

На београдском Новом гробљу свечано је откривен споменик руском добротвору и градоначелнику Нижњег Новгорода, који је пети град по величини у Русији, Димитрију Васиљевичу Сироткину (1864-1953).

На свечаности су говорили заменик градоначелника Милан Кркобабић, градоначелник Нижњег Новгорода Олег Кондрашов, амбасадор Русије у Србији Александар Конузин, као и унук покојног Димитрија Сироткина.

У име Града Новог Сада, који је са Нижњим Новгородом потписао 2006. године Повељу о братимљењу, говорио је члан Градског већа за културу мр Анреј Бурсаћ, а присутни су били и заменица председника Скупштине Града Новог Сада Марија Вребалов, као и чланови Градског већа Милена Поповић Субић и Синиша Бубњевић.

- Димитриј Васиљевич Сироткин био је човек који је своје богатство здушно делио са својим народом, што представља доказ правог партиотизма, тако да га можемо упоредити са нашим великанима као што су Сава Текелија и Марија Трандафил- рекао је мр Андеј Бурсаћ.

Димитриј Васиљевич Сироткин био је власник највећег паробродарског друштва у Царској Русији, као и градоначелник Нижњег Новгорода (1913-1917). После Октобарске револуције емигрира у Југославију, где се дуго бавио речним транспортом на Дунаву, а био је познат и као велики народни добротвор. Умро је у Београду 13. јула 1953. године.

Нови Сад, 25. мај 2011. године