Čitaj mi

SPOMENIK GRADONAČELNIKU NIŽNJEG NOVGORODA OTKRIVEN U BEOGRADU

Na beogradskom Novom groblju svečano je otkriven spomenik ruskom dobrotvoru i gradonačelniku Nižnjeg Novgoroda, koji je peti grad po veličini u Rusiji, Dimitriju Vasiljeviču Sirotkinu (1864-1953).

Na svečanosti su govorili zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić, gradonačelnik Nižnjeg Novgoroda Oleg Kondrašov, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin, kao i unuk pokojnog Dimitrija Sirotkina.

U ime Grada Novog Sada, koji je sa Nižnjim Novgorodom potpisao 2006. godine Povelju o bratimljenju, govorio je član Gradskog veća za kulturu mr Anrej Bursać, a prisutni su bili i zamenica predsednika Skupštine Grada Novog Sada Marija Vrebalov, kao i članovi Gradskog veća Milena Popović Subić i Siniša Bubnjević.

- Dimitrij Vasiljevič Sirotkin bio je čovek koji je svoje bogatstvo zdušno delio sa svojim narodom, što predstavlja dokaz pravog partiotizma, tako da ga možemo uporediti sa našim velikanima kao što su Sava Tekelija i Marija Trandafil- rekao je mr Andej Bursać.

Dimitrij Vasiljevič Sirotkin bio je vlasnik najvećeg parobrodarskog društva u Carskoj Rusiji, kao i gradonačelnik Nižnjeg Novgoroda (1913-1917). Posle Oktobarske revolucije emigrira u Jugoslaviju, gde se dugo bavio rečnim transportom na Dunavu, a bio je poznat i kao veliki narodni dobrotvor. Umro je u Beogradu 13. jula 1953. godine.

Novi Sad, 25. maj 2011. godine