Читај ми

ВЕЛИКО ПРОЛЕЋНО СПРЕМАЊЕ НОВОГ САДА 2011 ПОСЕТА БИО –БАШТИ

У оквиру акције Велико пролећно спремање Новог Сада, заменица начелнице Градске управе за заштиту животне средине Драгица Бранковић и директорица ЈКП „Градско зеленило“ Наташа Рашета посетиле су, „Био-башту″ у оквиру Горанског четвртка, који организује Покрет горана Новог Сада.

- Ово је само једна од акција која се спроводи у оквиру Великог пролећног спремања Новог Сада, као припрема за 4. јун када ће се цела земља ујединити у акцији „Очистимо Србију“. За пројекат реконструкције Био-баште издвојено је око 2,5 милиона динара из буџета Града, а за њега је задужено „Градско зеленило“, док је надзор поверен Градској управи за заштиту животне средине. Уређењем Био-баште стварају се услови за редовну едукацију деце школског и предшколског узраста чиме се утиче на развој и подизање еколошке свести деце, њихово упознавање са богатством природе, са мерама неге биљака и слично - рекла је заменица начелнице Градске управе за заштиту животне средине Драгица Бранковић.

- Био-башта, подигнута 1998. године по идеји проф. др Бранке Лазић на површини од 3842 квадратна метра, представља изложбу различитих биљних врста и сорти цвећа, поврћа, зачинског и лековитог биља, воћних врста и дендролошког садног материјала. Након неколико година смањеног нивоа одржавања делови био-баште су деградирани, тако да могу да кажем да ми је велико задовољство што је Град нашао начин да уложи у оживљавање Био-баште где ће деца моћи да долазе да се едукују – рекла је директорка ЈКП „Градско зеленило“ Наташа Рашета.

Том приликом, у „Био-башти“ која се налази у склопу расадника ЈКП „Градско зеленило“ ученици 4. разреда Основне школе „Никола Тесла“ имали су прилику да упознају биљне врсте и сорте цвећа, поврћа, зачинског и лековитог биља, воћних врста и дендролошког садног материјала .

Нови Сад, 26. мај 2011. године