Čitaj mi

VELIKO PROLEĆNO SPREMANJE NOVOG SADA 2011 POSETA BIO –BAŠTI

U okviru akcije Veliko prolećno spremanje Novog Sada, zamenica načelnice Gradske uprave za zaštitu životne sredine Dragica Branković i direktorica JKP „Gradsko zelenilo“ Nataša Rašeta posetile su, „Bio-baštu″ u okviru Goranskog četvrtka, koji organizuje Pokret gorana Novog Sada.

- Ovo je samo jedna od akcija koja se sprovodi u okviru Velikog prolećnog spremanja Novog Sada, kao priprema za 4. jun kada će se cela zemlja ujediniti u akciji „Očistimo Srbiju“. Za projekat rekonstrukcije Bio-bašte izdvojeno je oko 2,5 miliona dinara iz budžeta Grada, a za njega je zaduženo „Gradsko zelenilo“, dok je nadzor poveren Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine. Uređenjem Bio-bašte stvaraju se uslovi za redovnu edukaciju dece školskog i predškolskog uzrasta čime se utiče na razvoj i podizanje ekološke svesti dece, njihovo upoznavanje sa bogatstvom prirode, sa merama nege biljaka i slično - rekla je zamenica načelnice Gradske uprave za zaštitu životne sredine Dragica Branković.

- Bio-bašta, podignuta 1998. godine po ideji prof. dr Branke Lazić na površini od 3842 kvadratna metra, predstavlja izložbu različitih biljnih vrsta i sorti cveća, povrća, začinskog i lekovitog bilja, voćnih vrsta i dendrološkog sadnog materijala. Nakon nekoliko godina smanjenog nivoa održavanja delovi bio-bašte su degradirani, tako da mogu da kažem da mi je veliko zadovoljstvo što je Grad našao način da uloži u oživljavanje Bio-bašte gde će deca moći da dolaze da se edukuju – rekla je direktorka JKP „Gradsko zelenilo“ Nataša Rašeta.

Tom prilikom, u „Bio-bašti“ koja se nalazi u sklopu rasadnika JKP „Gradsko zelenilo“ učenici 4. razreda Osnovne škole „Nikola Tesla“ imali su priliku da upoznaju biljne vrste i sorte cveća, povrća, začinskog i lekovitog bilja, voćnih vrsta i dendrološkog sadnog materijala .

Novi Sad, 26. maj 2011. godine