Читај ми

Улагање у заштиту животне средине

У присуству министра за животну средину, рударство и просторно планирање др Оливера Дулића, градоначелник Новог Сада Игор Павличић и директорка Фонда за заштиту животне средине Републике Србије Жељка Јуракић потписали су Уговор о донацији за прву фазу санације градске депоније.Фонд за заштиту животне средине обезбедио је у те сврхе 44.670.910,00, а укупна вредност пројекта „Санације, затварања и рекултивације сметилишта у Новом Саду“, у свим фазама износи 466.677.093,00 динара. Након потписивања Уговора министар др Оливер Дулић и градоначелник Новог Сада Игор Павличић пустили су у рад линију за секундарну сепарацију отпада и обишли радове на изградњи рециклажног дворишта на градској депонији.

-Потписивањем овог вредног уговора, новом линијом за секундарну сепарацију отпада и изградњом рециклажног дворишта заокружујемо систем за адекватно третирање отпада и постајемо први град у Србији са максималном искоришћеношћу секундарних сировина, од чије продаје ћемо месечно остваривати приход од 30 милиона динара, а до сада смо на тај начин зарађивали свега 5 милиона динара – нагласио је градоначелник Павличић и захвалио се ресорном министарству без чије подршке, како је рекао, Град не би могао да финансира велике пројекте у области заштите животне средине. Нова линија за секундарну сепарацију отпада финансирана је из буџета Града у износу од 54.350.000,00 динара, а на линији ће бити запослено 28 радника у две смене.

За изградњу рециклажног дворишта у Новом Саду на градској депонији за еквивалент становника 100.000, ресорно министарство је, у оквиру акције „Очистимо Србију“, донирало Граду 30 милиона динара. Најмање исто толико ће Град издвојити за суфинансирање пројекта за припремне радове. Донација се односи на градњу хале и садржаја унутар хале (линија за сепарацију, боксови, контејнери, вага и сл.). Према речима министра Дулића Нови Сад је најближе циљу да врши секундарну сепарацију укупне количине отпада са своје територије тако да је у тој области лидер у Србији.

-Када је реч о третирању отпада Нови Сад је већ ушао у Европску унију, и због тако добрих резултата, данас смо постигли договор да ће ресорно министарство обезбедити 30 милиона динара за покривање зграде СПЕНС-а соларним панелима, а остатак новца ће обезбедити Град. Таквим модерним решењем, односно коришћењем сунчеве енергије за грејање и хлађење, биће остварене значајне уштеде – истакао је Дулић и додао да је циљ министарства да до краја мандата запосле 10 000 људи у зеленој економији. Градоначелник Павличић поклонио је министру Дулићу књигу Градске управе за заштиту животне средине 'Планета чека' намењену, пре свега, деци школског узраста, у којој је на креативан начин истакнут значај правилног односа према отпаду, нагласивши да је најважније нашим најмлађима приближити теме везане за очување животне средине.
 

Нови Сад, 25. мај 2011. године