Читај ми

ИСПРОБАНА МОБИЛНА ОПРЕМА ЗА ЗАШТИТУ ОД ПОПЛАВА

Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић и градоначелник Новог Сада Игор Павличић, заједно са представницима ЈВП Воде Војводине присуствовали су пробном монтирању мобилне опреме за одбрану од поплава на Кеју жртава рације.

-Нови Сад је био један од најнезаштићенијих градова када је реч о поплавама, а ми смо у последње две године успели да драстично поправимо ситуацију. Покрајина је уложила 400 милиона динара и заједно са Градом инвестирала у овај одбрамбени појас који је подигнут за 80 сантиметара, а 13 милиона динара уложено је преко Фонда за капитална улагања Војводине у насипе широм Војводине, тако да је око 108 километара насипа реконструисано или изграђено- реако је др Бојан Пајтић.

- Сама чињеница да када би вода ушла у Нови Сад, на неким местима била 4 матра дубине, говори о томе колика би материјална штета настала. Ово је био један од предуслова да би заштитили градску имовину. Наставићемо да улажемо у заштиту од поплава јер је природа ћудљива и високе воде могу да се појаве и на сваке четири године. Почели смо радове на партерном уређењу и на другом делу Кеја, који је већ заштићен у смислу висине, а до краја године биће завршени радови на заштити и на каналу и код Телепа – нагласио је градоначелник Павличић.

У Новом Саду је први пут у Србији употребљено иновативно решење одбране од поплава са мобилном опремом. Овакав систем примењује се у свим већим градовима Европе. У случају опасности, на отвореним деоницима (као што су степеништа, отвори за објекте у Луци, код споменика) монтира се мобилни зид, који се лако и брзо поставља и уклања. Радове на надвишењу одбрамбеног зида на Кеју, Телепу и делу Канала финасирао је Фонд за капитална улагања са 280 милиона динара, а мобилну опрему и складиште Светска банка са 150 милиона динара.

Нови Сад, 17. мај 2011. године