Čitaj mi

ISPROBANA MOBILNA OPREMA ZA ZAŠTITU OD POPLAVA

Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, zajedno sa predstavnicima JVP Vode Vojvodine prisustvovali su probnom montiranju mobilne opreme za odbranu od poplava na Keju žrtava racije.

-Novi Sad je bio jedan od najnezaštićenijih gradova kada je reč o poplavama, a mi smo u poslednje dve godine uspeli da drastično popravimo situaciju. Pokrajina je uložila 400 miliona dinara i zajedno sa Gradom investirala u ovaj odbrambeni pojas koji je podignut za 80 santimetara, a 13 miliona dinara uloženo je preko Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine u nasipe širom Vojvodine, tako da je oko 108 kilometara nasipa rekonstruisano ili izgrađeno- reako je dr Bojan Pajtić.

- Sama činjenica da kada bi voda ušla u Novi Sad, na nekim mestima bila 4 matra dubine, govori o tome kolika bi materijalna šteta nastala. Ovo je bio jedan od preduslova da bi zaštitili gradsku imovinu. Nastavićemo da ulažemo u zaštitu od poplava jer je priroda ćudljiva i visoke vode mogu da se pojave i na svake četiri godine. Počeli smo radove na parternom uređenju i na drugom delu Keja, koji je već zaštićen u smislu visine, a do kraja godine biće završeni radovi na zaštiti i na kanalu i kod Telepa – naglasio je gradonačelnik Pavličić.

U Novom Sadu je prvi put u Srbiji upotrebljeno inovativno rešenje odbrane od poplava sa mobilnom opremom. Ovakav sistem primenjuje se u svim većim gradovima Evrope. U slučaju opasnosti, na otvorenim deonicima (kao što su stepeništa, otvori za objekte u Luci, kod spomenika) montira se mobilni zid, koji se lako i brzo postavlja i uklanja. Radove na nadvišenju odbrambenog zida na Keju, Telepu i delu Kanala finasirao je Fond za kapitalna ulaganja sa 280 miliona dinara, a mobilnu opremu i skladište Svetska banka sa 150 miliona dinara.

Novi Sad, 17. maj 2011. godine