Читај ми

НОВИ САД УЛАЖЕ У ОРГАНСКУ ПОЉОПРИВРЕДНУ ПРОИЗВОДЊУ

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић и члан Градског већа за привреду и туризам, Марко Наранчић уручили су Уговоре о унапређивању органске пољопривредне производње изабраним пољопривредним произвођачима. Уговором се Град обавезује да изабраном пољопривредном произвођачу обезбеди стручно усавршавање и образовање ради стицања додатних знања и вештина из области органске производње, субвенционисање сертификације производње органских производа и учествовање на сајмовима, семинарима, радионицама и стручним екскурзијама о органској производњи.

- Град Нови Сад обезбедио је субвенционисање органске пољопривредне производње у износу 70 евра по хектару, и сматрамо да је то један од начина да поспешимо производњу органске хране. То је будућност, не само Новог Сада, него и велика развојна шанса пољопривредно оријенстисане Војводине и Србије. Органска храна је и тражена и добро плаћена роба у Европској унији, стога треба тежити таквој производњи, поготово што постоји добра контрола хране од бербе до дистрибуције по продавницама – истакао је градоначелник Павличић.

Марко Наранчић нагласио је да је Нови Сад први град у Србији који је донео овакав програм, и да је том мером већ удвостручен број хектара који се налази под органском пољопривредом. Према његовим речима програм, у којем је изабрано 10 пољопривредних произвођача са 50 хектара земљишта, вредан је 10 милиона динара, а сва газдинства заједно са Градом представиће се на предстојећем Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду.

Нови Сад, 9. мај 2011. године