Čitaj mi

NOVI SAD ULAŽE U ORGANSKU POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i član Gradskog veća za privredu i turizam, Marko Narančić uručili su Ugovore o unapređivanju organske poljoprivredne proizvodnje izabranim poljoprivrednim proizvođačima. Ugovorom se Grad obavezuje da izabranom poljoprivrednom proizvođaču obezbedi stručno usavršavanje i obrazovanje radi sticanja dodatnih znanja i veština iz oblasti organske proizvodnje, subvencionisanje sertifikacije proizvodnje organskih proizvoda i učestvovanje na sajmovima, seminarima, radionicama i stručnim ekskurzijama o organskoj proizvodnji.

- Grad Novi Sad obezbedio je subvencionisanje organske poljoprivredne proizvodnje u iznosu 70 evra po hektaru, i smatramo da je to jedan od načina da pospešimo proizvodnju organske hrane. To je budućnost, ne samo Novog Sada, nego i velika razvojna šansa poljoprivredno orijenstisane Vojvodine i Srbije. Organska hrana je i tražena i dobro plaćena roba u Evropskoj uniji, stoga treba težiti takvoj proizvodnji, pogotovo što postoji dobra kontrola hrane od berbe do distribucije po prodavnicama – istakao je gradonačelnik Pavličić.

Marko Narančić naglasio je da je Novi Sad prvi grad u Srbiji koji je doneo ovakav program, i da je tom merom već udvostručen broj hektara koji se nalazi pod organskom poljoprivredom. Prema njegovim rečima program, u kojem je izabrano 10 poljoprivrednih proizvođača sa 50 hektara zemljišta, vredan je 10 miliona dinara, a sva gazdinstva zajedno sa Gradom predstaviće se na predstojećem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Novi Sad, 9. maj 2011. godine