Читај ми

ПРВА РОМСКА БИБЛИОТЕКА У ЕВРОПИ ОСТВАРИЛА ИЗУЗЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ

У присуству градоначелника Новог Сада Игора Павличића директор Канцеларије за инклузију Рома Душко Јовановић и вршилац дужности директора Градске библиотеке Милош Панков потписали су уговор о учешћу у финансирању зараде и накнаде трошкова за једно лице ромске националности са високом стручном спремом на радном месту библиотекар у Градској библиотеци у Новом Саду, огранку Трифун Димић у Шангају, а у циљу спровођења процеса интеграције Рома у државне институције.

- Прошло је око годину дана од отврања ромске библиотеке у Шангају, и тада смо се договорили да је природно да тамо и запослимо неког од наших суграђана Рома. Требало нам је доста времена да добијемо сагласности надлежних државних органа, и мени је драго што смо заједничким напорима успели да на прави начин решимо кадровско питање у огранку Трифун Димић. Надам се да ће оваквих примера бити све више, јер јако је битно да наше Роме максимално укључимо у друштвени живот, образовни систем и да се на тај начин и запошљавају – рекао је градоначелник Павличић.

Душко Јовановић оценио је да је прва ромска библиотека у Европи изузетно значајна не само са аспекта неговања и очувања културе, језика и идентитета ромске националне заједнице него и културе која се развија у Новом Саду, Војводини и Републици Србији.

- Чињеница је да је јако мало књига написаних на ромском језику, па се надамо да ће прва ромска библиотека бити подстрек младим Ромима да се одлуче на писање на свом матерњем језику. Утврдили смо да је библиотека Трифун Димић, у којој се реализују бројне едукативне радионице и програми, била најактивнији огранак Градске библиотеке у протеклих годину дана. Огранак је успоставио комуникацију са саветом месне заједнице и школом и већ се виде први резултати, јер тамо дневно борви око 30 ромске деце, али и не ромске, и с њима се ради и на решавању наставних задатака – нагласио је Душко Јовановић.

Вршилац дужности директора Градске библиотеке Милош Панков истакао је да огранак Трифун Димић полако прераста у културни центар за ромску популацију на овом подручју, односно центар неформалног образовања и тако доприноси инклузивним процесима, ширењу писане речи и стандардизацији ромског језика.

Нови Сад, 28. април 2011. године