Čitaj mi

PRVA ROMSKA BIBLIOTEKA U EVROPI OSTVARILA IZUZETNE REZULTATE

U prisustvu gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović i vršilac dužnosti direktora Gradske biblioteke Miloš Pankov potpisali su ugovor o učešću u finansiranju zarade i naknade troškova za jedno lice romske nacionalnosti sa visokom stručnom spremom na radnom mestu bibliotekar u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, ogranku Trifun Dimić u Šangaju, a u cilju sprovođenja procesa integracije Roma u državne institucije.

- Prošlo je oko godinu dana od otvranja romske biblioteke u Šangaju, i tada smo se dogovorili da je prirodno da tamo i zaposlimo nekog od naših sugrađana Roma. Trebalo nam je dosta vremena da dobijemo saglasnosti nadležnih državnih organa, i meni je drago što smo zajedničkim naporima uspeli da na pravi način rešimo kadrovsko pitanje u ogranku Trifun Dimić. Nadam se da će ovakvih primera biti sve više, jer jako je bitno da naše Rome maksimalno uključimo u društveni život, obrazovni sistem i da se na taj način i zapošljavaju – rekao je gradonačelnik Pavličić.

Duško Jovanović ocenio je da je prva romska biblioteka u Evropi izuzetno značajna ne samo sa aspekta negovanja i očuvanja kulture, jezika i identiteta romske nacionalne zajednice nego i kulture koja se razvija u Novom Sadu, Vojvodini i Republici Srbiji.

- Činjenica je da je jako malo knjiga napisanih na romskom jeziku, pa se nadamo da će prva romska biblioteka biti podstrek mladim Romima da se odluče na pisanje na svom maternjem jeziku. Utvrdili smo da je biblioteka Trifun Dimić, u kojoj se realizuju brojne edukativne radionice i programi, bila najaktivniji ogranak Gradske biblioteke u proteklih godinu dana. Ogranak je uspostavio komunikaciju sa savetom mesne zajednice i školom i već se vide prvi rezultati, jer tamo dnevno borvi oko 30 romske dece, ali i ne romske, i s njima se radi i na rešavanju nastavnih zadataka – naglasio je Duško Jovanović.

Vršilac dužnosti direktora Gradske biblioteke Miloš Pankov istakao je da ogranak Trifun Dimić polako prerasta u kulturni centar za romsku populaciju na ovom području, odnosno centar neformalnog obrazovanja i tako doprinosi inkluzivnim procesima, širenju pisane reči i standardizaciji romskog jezika.

Novi Sad, 28. april 2011. godine