Читај ми

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОДВОЂЕЊА ЈЕВРЕЈА ИЗ НОВОГ САДА

Полагањем венаца испред спомен плоче на Новосадској синагоги обележен је дан када je 1944. године 1.900 Јевреја из Новог Сада одведено у концентрационе логоре.

Венце су, у знак сећања на невине жртве положили заменик градоначелника Новог Сада Зоран Мандић, амбасадор Израела у Србији Артур Кол и потпредседник Јеврејске општине у Новом Саду Борис Копиловић.

- Увек је тешко сетити се оваквих страшних и надасве тужних догађаја из наше историје, међутим сећањима на жртве и поменима шаљемо поруку да се више никада не смеју поновити стравични злочини из прошлости - рекао је заменик градоначелника Зоран Мандић.

Амбасадор Израела у Србији Артур Кол поручио је да се из оваквих стравичних догађаја мора научити да људи треба да буду толерантнији, стрпљивији и да се међусобно више воле, а не да се стварају екстремне идеологије засноване на разликама у раси, нацији или религији.

У склопу обележавања 26. априла, у Клубу јеврејске општине, предавања на теме антисемитизма, концлогора и новосадске рације, одржали су активисти Волонтерског центра Војводине.

Нови Сад, 26. април 2011. године