Čitaj mi

OBELEŽENA GODIŠNJICA ODVOĐENJA JEVREJA IZ NOVOG SADA

Polaganjem venaca ispred spomen ploče na Novosadskoj sinagogi obeležen je dan kada je 1944. godine 1.900 Jevreja iz Novog Sada odvedeno u koncentracione logore.

Vence su, u znak sećanja na nevine žrtve položili zamenik gradonačelnika Novog Sada Zoran Mandić, ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol i potpredsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu Boris Kopilović.

- Uvek je teško setiti se ovakvih strašnih i nadasve tužnih događaja iz naše istorije, međutim sećanjima na žrtve i pomenima šaljemo poruku da se više nikada ne smeju ponoviti stravični zločini iz prošlosti - rekao je zamenik gradonačelnika Zoran Mandić.

Ambasador Izraela u Srbiji Artur Kol poručio je da se iz ovakvih stravičnih događaja mora naučiti da ljudi treba da budu tolerantniji, strpljiviji i da se međusobno više vole, a ne da se stvaraju ekstremne ideologije zasnovane na razlikama u rasi, naciji ili religiji.

U sklopu obeležavanja 26. aprila, u Klubu jevrejske opštine, predavanja na teme antisemitizma, konclogora i novosadske racije, održali su aktivisti Volonterskog centra Vojvodine.

Novi Sad, 26. april 2011. godine