Читај ми

НОВОСАДСКО МУЗИЧКО ЛЕТО- TCHA LIMBERGER’S BUDAPEST GYPSY ORCHESTRA

Музицирање овог ансамбла, прожето страшћу и невероватним виртуозитетом, у изворном мађарско-ромском стилу, доноси обиље узвишене трагедије и чардашког лудила. Врстан и изузетно талентован мултиинсрументалиста Ча Лимбергер, виолиниста светске класе, пореклом је из познате породице музичара мађарских Рома. Син славне Виви Лимбергер, Ча је међу водећим ромским музичарима света.

среда 17. август 2011.
врт Средњошколског дома (Николајевска 1) 21,00 часова

TCHA LIMBERGER’S BUDAPEST GYPSY ORCHESTRA (Мађарска/Белгија)
Tcha LIMBERGER - виолина
Istvan RUSZO - виолина, Norbert OLAH - брач, Szekfu KAROLY - чело
Vilmos CSIKOS, контрабас, Istvan FEHER, цимбал, Csaba LUKACS – кларинет

*Информације и продаја улазница у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2/II, тел. 021 452 344) радним данима од 8,00 до 14,00 часова, као и два сата пред почетак концерта на месту одржавања програма.

цена улазнице: 500,00 динара

**у случају лошег времена програм ће се одржати у Синагоги, с почетком у 21,00 часова!

“Ча Лимбергер свира с огромном љубављу према традицији, што његове слушаоце у потпуности фасцинира.”
MOORS MAGAZINE, Холандија

Одрастао на џипси џез стилу Ђанга Рајнхарта, и дубоко повезан с мађарском циганском музиком од најранијег детињства, Ча три године у Будимпешти истражује корене овог стила. Сада, у својој 30, обилази читав свет с малим оркестром, састављеним искључиво од мађарских Рома, чије је чланове брижљ! иво бирао. У Будимпешти не постоји нити један “примаш” кога поштују више од Ча Лимбергера.
На многобројним турнејама свира музику познату као “magyar nota”, музику пуну страсти, специфичну за Мађаре, попут фада својственог Португалцима; дослован превод би био „мађарска песма“, а најчешће се повезује с будимпештанском „кафанском музиком” коју је прославила династија Лакатош.
Виолиниста Ча Лимбергер представио се новосадској публици, али као врсни гитариста, на фестивалу Номус 2009. године, када је наступио уместо најављеног Анђела Дебареа.

“О музици коју намеравам да свирам: та музика заслужује да буде поново откривена и дубоко поштована у својој изворној форми и из тог разлога не желим да стварам некакав нови стил. Њу треба изнова да свирају музичари који заиста желе да је интерпретирају. Наравно, ми не желимо да звучимо као неки оркестар који је “испао из 1920. године, али исто тако не намеравамо да свирамо данашње “модерне” верзије. Желео бих да саставим све те старе и нове елементе, таква идеја ме је и нагнала да проучавам корене своје музике; то ме и даље инспирише, иако се чини да је древна музика мог народа одавно изумрла.”
Ча Лимбергер

висе информација на: www.muzickaomladina.org