Čitaj mi

NOVOSADSKO MUZIČKO LETO- TCHA LIMBERGER’S BUDAPEST GYPSY ORCHESTRA

Muziciranje ovog ansambla, prožeto strašću i neverovatnim virtuozitetom, u izvornom mađarsko-romskom stilu, donosi obilje uzvišene tragedije i čardaškog ludila. Vrstan i izuzetno talentovan multiinsrumentalista Ča Limberger, violinista svetske klase, poreklom je iz poznate porodice muzičara mađarskih Roma. Sin slavne Vivi Limberger, Ča je među vodećim romskim muzičarima sveta.

sreda 17. avgust 2011.
vrt Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1) 21,00 časova

TCHA LIMBERGER’S BUDAPEST GYPSY ORCHESTRA (Mađarska/Belgija)
Tcha LIMBERGER - violina
Istvan RUSZO - violina, Norbert OLAH - brač, Szekfu KAROLY - čelo
Vilmos CSIKOS, kontrabas, Istvan FEHER, cimbal, Csaba LUKACS – klarinet

*Informacije i prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel. 021 452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.

cena ulaznice: 500,00 dinara

**u slučaju lošeg vremena program će se održati u Sinagogi, s početkom u 21,00 časova!

“Ča Limberger svira s ogromnom ljubavlju prema tradiciji, što njegove slušaoce u potpunosti fascinira.”
MOORS MAGAZINE, Holandija

Odrastao na džipsi džez stilu Đanga Rajnharta, i duboko povezan s mađarskom ciganskom muzikom od najranijeg detinjstva, Ča tri godine u Budimpešti istražuje korene ovog stila. Sada, u svojoj 30, obilazi čitav svet s malim orkestrom, sastavljenim isključivo od mađarskih Roma, čije je članove brižlj! ivo birao. U Budimpešti ne postoji niti jedan “primaš” koga poštuju više od Ča Limbergera.
Na mnogobrojnim turnejama svira muziku poznatu kao “magyar nota”, muziku punu strasti, specifičnu za Mađare, poput fada svojstvenog Portugalcima; doslovan prevod bi bio „mađarska pesma“, a najčešće se povezuje s budimpeštanskom „kafanskom muzikom” koju je proslavila dinastija Lakatoš.
Violinista Ča Limberger predstavio se novosadskoj publici, ali kao vrsni gitarista, na festivalu Nomus 2009. godine, kada je nastupio umesto najavljenog Anđela Debarea.

“O muzici koju nameravam da sviram: ta muzika zaslužuje da bude ponovo otkrivena i duboko poštovana u svojoj izvornoj formi i iz tog razloga ne želim da stvaram nekakav novi stil. Nju treba iznova da sviraju muzičari koji zaista žele da je interpretiraju. Naravno, m! i ne želimo da zvučimo kao neki orkestar koji je “ispao&rdq uo; iz 1920. godine, ali isto tako ne nameravamo da sviramo današnje “moderne” verzije. Želeo bih da sastavim sve te stare i nove elemente, takva ideja me je i nagnala da proučavam korene svoje muzike; to me i dalje inspiriše, iako se čini da je drevna muzika mog naroda odavno izumrla.”
Ča Limberger

vise informacija na: www.muzickaomladina.org