Читај ми

НОВОСАДСКО МУЗИЧКО ЛЕТО- Зоран Крајишник

Концерт угледног гитаристе и професора на новосадској Академији уметности Зорана КРАЈИШНИКА још један је у низу програма овогодишњег Новосадског музичког лета.

петак 12. август 2011.
врт Средњошколског дома (Николајевска 1) 21,00 часова

ЗОРАН КРАЈИШНИК, гитара

програм:
J. Dowland: Ренесансни комади / избор /

S. Rak: Variations on the Theme of J. Klempir

L. de Narvaez: Ренесансни комади / избор /

A. Jose:: Соната

C. Domeniconi: Koyunbaba / свита за гитару од 19

*Информације и продаја улазница у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2/II, тел. 021 452 344) радним данима од 8,00 до 14,00 часова, као и два сата пред почетак концерта на месту одржавања програма.

цена улазнице: 300,00 динара

**У случају лошег времена концерт ће се одржати у Синагоги у 21,00 часова!

ЗОРАН КРАЈИШНИК је рођен 1968. године у Сарајеву, где је завршио нижу и средњу музичку школу. Студије гитаре наставио је на Факултету музичке уметности у Београду и тамо дипломирао 1991, а магистрирао 1993. године у класи проф. Вере Огризовић. Усавршавао се на мајсторским курсевима код Р. Аусела (Aussel, Аргентина), К. Коциолиса (Kotziolis, Грчка), Д. Расела (Russel, Велика Британија), Л. Зеа (Венецуела) и М. де Сантија (Италија). Од 1996. до 1998. године ус! авршавао се у класи проф. Л. Трира (Trier) на Краљевском музичком конзерваторијуму у Копенхагену (Данска). У току школовања освојио је бројне специјалне и прве награде на републичким и савезним такмичењима ученика и студената музике. Добитник је награда на Међународном конкурсу гитариста у Волосу (Грчка, 1981, 1986, 1988), Реканатију (Италија, 1982, 1983, 1984), специјалне награде за најуспешнијег учесника конкурса „Пјетро Наполи“ у Ливорну (Италија, 1984), затим друге награде на Међународном етапном такмичењу „М. Ђулијани“ у Барију (Италија, 1990) и друге награде на Међународном етапном такмичењу „Ф. Сор“ (прва није додељена) у Риму (Италија, 1995). Уметничка активност Зорана Крајишника обухвата низ реситала и концерата са симфонијским оркестрима у земљи и иностранству (Русија, Чешка, Данска, Немачка, Француска, Италија, Луксембург). Учествовао је на бројним музичким фестивалима широм бивше Југославије (Октобарски дани културе, Сарајевска зима, Поетика простора, Номус, Сомборске музичке вечери, Белеф, Мермер и звуци, Нимус, Мокрањчеви дани, Фестивал младих уметника у Бајројту, GitarArt festival...). Остварио је велики број снимака за потребе телевизијских и радио станица. Са само шеснаест година издао је своју прву самосталну плочу за сарајевски „Дискотон“, а снимио је и компакт диск у продукцији швајцарске дискографске куће с гитаристкињом Мајом Ле Ру Обрадовић и београдском “Симфонијетом”, као и компакт диск у сарадњи с флаутисткињом Лауром Леваи Аксин. Од 1992. до 1995. године радио је као асистент на катедри за класичну гитару Факултета музичке уметности у Београду. Тренутно је ванредни професор на Академији уметности у Новом Саду, Бањалуци и Сарајеву. Од 1999. године Зоран Крајишник свира у дуо с флаутисткињом Лауром Леваи Аксин.