Čitaj mi

NOVOSADSKO MUZIČKO LETO- Zoran Krajišnik

Koncert uglednog gitariste i profesora na novosadskoj Akademiji umetnosti Zorana KRAJIŠNIKA još jedan je u nizu programa ovogodišnjeg Novosadskog muzičkog leta.

petak 12. avgust 2011.
vrt Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1) 21,00 časova

ZORAN KRAJIŠNIK, gitara

program:
J. Dowland: Renesansni komadi / izbor /

S. Rak: Variations on the Theme of J. Klempir

L. de Narvaez: Renesansni komadi / izbor /

A. Jose:: Sonata

C. Domeniconi: Koyunbaba / svita za gitaru od 19

*Informacije i prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel. 021 452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.

cena ulaznice: 300,00 dinara

**U slučaju lošeg vremena koncert će se održati u Sinagogi u 21,00 časova!

ZORAN KRAJIŠNIK je rođen 1968. godine u Sarajevu, gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Studije gitare nastavio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i tamo diplomirao 1991, a magistrirao 1993. godine u klasi prof. Vere Ogrizović. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod R. Ausela (Aussel, Argentina), K. Kociolisa (Kotziolis, Grčka), D. Rasela (Russel, Velika Britanija), L. Zea (Venecuela) i M. de Santija (Italija). Od 1996. do 1998. godine us! avršavao se u klasi prof. L. Trira (Trier) na Kraljevskom muzičkom konzervatorijumu u Kopenhagenu (Danska). U toku školovanja osvojio je brojne specijalne i prve nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima učenika i studenata muzike. Dobitnik je nagrada na Međunarodnom konkursu gitarista u Volosu (Grčka, 1981, 1986, 1988), Rekanatiju (Italija, 1982, 1983, 1984), specijalne nagrade za najuspešnijeg učesnika konkursa „Pjetro Napoli“ u Livornu (Italija, 1984), zatim druge nagrade na Međunarodnom etapnom takmičenju „M. Đulijani“ u Bariju (Italija, 1990) i druge nagrade na Međunarodnom etapnom takmičenju „F. Sor“ (prva nije dodeljena) u Rimu (Italija, 1995). Umetnička aktivnost Zorana Krajišnika obuhvata niz resitala i koncerata sa simfonijskim orkestrima u zemlji i inostranstvu (Rusija, Češka, Danska, Nemačka, Francuska, Italija, Luksemburg). Učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima širom bivše Jugoslavije (Oktobarski dani kulture, Sarajevska zima, Poetika prostora, Nomus, Somborske muzičke večeri, Belef, Mermer i zvuci, Nimus, Mokranjčevi dani, Festival mladih umetnika u Bajrojtu, GitarArt festival...). Ostvario je veliki broj snimaka za potrebe televizijskih i radio stanica. Sa samo šesnaest godina izdao je svoju prvu samostalnu ploču za sarajevski „Diskoton“, a snimio je i kompakt disk u produkciji švajcarske diskografske kuće s gitaristkinjom Majom Le Ru Obradović i beogradskom “Simfonijetom”, kao i kompakt disk u saradnji s flautistkinjom Laurom Levai Aksin. Od 1992. do 1995. godine radio je kao asistent na katedri za klasičnu gitaru Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Trenutno je vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Banjaluci i Sarajevu. Od 1999. godine Zoran Krajišnik svira u duo s flautistkinjom Laurom Levai Aksin.