Читај ми

НОВОСАДСКО МУЗИЧКО ЛЕТО- ЏЕКИ РАЈАН и ТРИО ЛАРИЈА ВУЦКОВИЦА

Захваљујући сарадњи фестивала Нишвил и Новосадско музичко лето, љубитељи џез музике имаће прилике да уживају у наступу музичара светске репутације као што су вокал Jackie Rayan и пијаниста Larry Vuckovich!!

среда 10. август 2011.
врт Средњошколског дома (Николајевска 1) 21,00 часова

JACKIE RYAN “невероватно – таленат светске класе!“
(Los Angeles Times, Don Hekman)
LARRY VUCKOVICH TRIO (САД)
Chuck McPherson, бубњеви - Paul Keller, бас
програм: џез
предгрупа: Вокални ансамбл CONSTANTINE

*Информације и продаја улазница у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2/II, тел. 021 452 344) радним данима од 8,00 до 14,00 часова, као и два сата пред почетак концерта на месту одржавања програма.

цена улазнице: 500,00 динара

**у случају лошег времена програм ће се одржати у Синагоги, с почетком у 21,00 часова!

С подугачког списка многобројних џез звезда с којима је уметница снажне харизме Џеки Рајан певала, снимала и наступала, издвајају се: Кларк Тери, Тутс Тилеманс, Бари Харис, Сајрус Чеснат, Џереми Пелт, Ерни Вотс, Рој Макарди, Бени Грин, Амина Фигарова, Лари Вучковић, Џон Мејер, Ерик Александер. Написала је стихове за многе своје, али и песме других извођача (балада Deep Love Барија Хариса). Аутор је и неколицине бибап импровизација, као што је и The Kicker Џоа Хендерсона. Изузетно даровита, а при том непосредна и срдачна, Џеки Рајан осваја публику широм света. Ова уметница има распон гласа од три и по октаве. Остварила је велики број компакт издања за различите издавачке куће. Њене песме су се више пута налазиле на првим местима најзначајнијих џез топ листа данашњице, и тамо остајале по неколико месеци. Осим тога, велики је број сјајних музичких критика и написа у најчитанијим и угледним џез часописима о наступима Џеки Рајан широм Европе и света.
Њени до сада најпознатији албуми јесу You and the Night and the Music, објављен крајем 2007. године, и последњи под називом Doozy.
Рођен у Котору 1936. године, да би 1951. године с породицом емигрирао у САД, у Сан Франциско, Лари (Лазар) Вучковић више од педесет година проводи у Америци сарађ! ујући с најчувенијим америчким џез музичарима. Ме ђу њима су певачи: Тони Бенет, Боби Макферин, Роузмери Клуни, Џо Вилијамс, Каб Каловеј, Анита О’Деј и др., и инструменталисти Декстер Гордон, Боби Хачерсон, Лари Гренадир, Чарли Хејден, Лаки Томпсон… ЛП плоче, као и ЦД издања Ларија Вучковића пропраћени су сјајним критикама у медијима. Последње две плоче Street Scene i High Wall: Real Life Филм Noir ушле су у избор десет најслушанијих у Америци, што је забележено у часопису Jazz Week Radio. Вучковић, такође, има репутацију уметника који је допринео развијању џез историје у Америци и то на пољу спајања светске музике и америчког џеза. Овај музичар је, наиме, у свом стваралаштву комбиновао етно стил музике с Балкана (словенска и “циганска” музика) и џез. Његова плоча Блуе Балкан из 1980. године сматра се пионирским радом у Америци на пољу фузије балканског фолклора и џеза. Репертоар ! Ларија Вучковића је изузетно разноврстан, а обухвата нумере у којима су обједињени разни џез стилови (свингинг бибап, модеран џез, блуз-фанк, њуорлеански блуз), често прожети елементима латинске, бразилске, афро-кубансе салсе, фламенка, као и балканског фолклора.

Вокална група Constantine из Ниша настала је октобра месеца 2008. Програмски оквир Вокалне групе Constantine је разноврстан и базиран на делима домаћих и страних аутора етно, поп, рок, џез, филмске и духовне музике која је третирана на клапски начин са идејом да се изађе из оквира конвенционалног. Ансамбл песме изводи у оригиналним али и сопственим аранжманима чланова групе.