Čitaj mi

NOVOSADSKO MUZIČKO LETO- DZEKI RAJAN i TRIO LARIJA VUCKOVICA

Zahvaljujući saradnji festivala Nišvil i Novosadsko muzičko leto, ljubitelji džez muzike imaće prilike da uživaju u nastupu muzičara svetske reputacije kao što su vokal Jackie Rayan i pijanista Larry Vuckovich!!

sreda 10. avgust 2011.
vrt Srednjoškolskog doma (Nikolajevska 1) 21,00 časova

JACKIE RYAN “neverovatno – talenat svetske klase!“
(Los Angeles Times, Don Hekman)
LARRY VUCKOVICH TRIO (SAD)
Chuck McPherson, bubnjevi - Paul Keller, bas
program: džez
predgrupa: Vokalni ansambl CONSTANTINE

*Informacije i prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel. 021 452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.

cena ulaznice: 500,00 dinara

**u slučaju lošeg vremena program će se održati u Sinagogi, s početkom u 21,00 časova!

S podugačkog spiska mnogobrojnih džez zvezda s kojima je umetnica snažne harizme Džeki Rajan pevala, snimala i nastupala, izdvajaju se: Klark Teri, Tuts Tilemans, Bari Haris, Sajrus Česnat, Džeremi Pelt, Erni Vots, Roj Makardi, Beni Grin, Amina Figarova, Lari Vučković, Džon Mejer, Erik Aleksander. Napisala je stihove za mnoge svoje, ali i pesme drugih izvođača (balada Deep Love Barija Harisa). Autor je i nekolicine bibap improvizacija, kao što je i The Kicker Džoa Hendersona. Izuzetno darovita, a pri tom neposredna i srdačna, Džeki Rajan osvaja publiku širom sveta. Ova umetnica ima raspon glasa od tri i po oktave. Ostvarila je veliki broj kompakt izdanja za različite izdavačke kuće. Njene pesme su se više puta nalazile na prvim mestima najznačajnijih džez top lista današnjice, i tamo ostajale po nekoliko meseci. Osim toga, veliki je broj sjajnih muzičkih kritika i napisa u najčitanijim i uglednim džez časopisima o nastupima Džeki Rajan širom Evrope i sveta.
Njeni do sada najpoznatiji albumi jesu You and the Night and the Music, objavljen krajem 2007. godine, i poslednji pod nazivom Doozy.
Rođen u Kotoru 1936. godine, da bi 1951. godine s porodicom emigrirao u SAD, u San Francisko, Lari (Lazar) Vučković više od pedeset godina provodi u Americi sarađ! ujući s najčuvenijim američkim džez muzičarima. Me đu njima su pevači: Toni Benet, Bobi Makferin, Rouzmeri Kluni, Džo Vilijams, Kab Kalovej, Anita O’Dej i dr., i instrumentalisti Dekster Gordon, Bobi Hačerson, Lari Grenadir, Čarli Hejden, Laki Tompson… LP ploče, kao i CD izdanja Larija Vučkovića propraćeni su sjajnim kritikama u medijima. Poslednje dve ploče Street Scene i High Wall: Real Life Film Noir ušle su u izbor deset najslušanijih u Americi, što je zabeleženo u časopisu Jazz Week Radio. Vučković, takođe, ima reputaciju umetnika koji je doprineo razvijanju džez istorije u Americi i to na polju spajanja svetske muzike i američkog džeza. Ovaj muzičar je, naime, u svom stvaralaštvu kombinovao etno stil muzike s Balkana (slovenska i “ciganska” muzika) i džez. Njegova ploča Blue Balkan iz 1980. godine smatra se pionirskim radom u Americi na polju fuzije balkanskog folklora i džeza. Repertoar ! Larija Vučkovića je izuzetno raznovrstan, a obuhvata numere u kojima su objedinjeni razni džez stilovi (svinging bibap, moderan džez, bluz-fank, njuorleanski bluz), često prožeti elementima latinske, brazilske, afro-kubanse salse, flamenka, kao i balkanskog folklora.

Vokalna grupa Constantine iz Niša nastala je oktobra meseca 2008. Programski okvir Vokalne grupe Constantine je raznovrstan i baziran na delima domaćih i stranih autora etno, pop, rok, džez, filmske i duhovne muzike koja je tretirana na klapski način sa idejom da se izađe iz okvira konvencionalnog. Ansambl pesme izvodi u originalnim ali i sopstvenim aranžmanima članova grupe.