Читај ми

НЕСЕБИЧНА ПОДРШКА И ПРЕВЕНЦИЈА САМОУБИСТВА

Заменик градоначелника Новог Сада мр Зоран Мандић посетиo je Центар "Срце" и са директорком Дубравком Кораћ разговарао о начину функционисања ове хуманитарне организације која се већ 20 година активно бави превенцијом самоубиства. По броју самоубистава, Србија се налази на 13 месту у свету, а Војводина је регион који предњачи са 700 самоубистава годишње, односно 2 самоубиства дневно.

- Војводина је регион који се са 28 самоубистава на 100 000 становника годишње сврстава у светски врх и то је поражавајућа чињеница. Град Нови Сад је препознао значај Центра "Срце" у решавању овог проблема и прошле године је за пројекте овог Центра из буџета издвојено око 130 000 динара, а на данашњем састанку ћемо разговарати о томе на који начин би Град још могао да помогне- изјавио је заменик градоначелника Новог Сада мр Зоран Мандић.

Дубравка Кораћ, директорка Центра "Срце" је нагласила да се Центру "Срце" у 2011. години обратило 2800 људи путем телефона, а око 500 путем електронске поште, те да им је потребан већи простор како би волонтери могли да пружају подршку 24 сата дневно и да организују састанке "лицем у лице" са онима којима је помоћ потребна.
Центар "Срце" је основан 1991. године као волонтерска, непрофитна организација, која се бави пружањем емотивне подршке особама у кризи и превенцијом самоубиства. У пружању емотивне подршке примењују технике активног слушања путем телефона и електронске поште, а од прошле године је уведена и подршка путем чета и на тај начин се јављају углавном млађи позивари. У центру ради 40 волонтера, а радно време је од 14 - 23 часа сваки дан.

Нови Сад, 12. јануар 2012. године