Čitaj mi

NESEBIČNA PODRŠKA I PREVENCIJA SAMOUBISTVA

Zamenik gradonačelnika Novog Sada mr Zoran Mandić posetio je Centar "Srce" i sa direktorkom Dubravkom Korać razgovarao o načinu funkcionisanja ove humanitarne organizacije koja se već 20 godina aktivno bavi prevencijom samoubistva. Po broju samoubistava, Srbija se nalazi na 13 mestu u svetu, a Vojvodina je region koji prednjači sa 700 samoubistava godišnje, odnosno 2 samoubistva dnevno.

- Vojvodina je region koji se sa 28 samoubistava na 100 000 stanovnika godišnje svrstava u svetski vrh i to je poražavajuća činjenica. Grad Novi Sad je prepoznao značaj Centra "Srce" u rešavanju ovog problema i prošle godine je za projekte ovog Centra iz budžeta izdvojeno oko 130 000 dinara, a na današnjem sastanku ćemo razgovarati o tome na koji način bi Grad još mogao da pomogne- izjavio je zamenik gradonačelnika Novog Sada mr Zoran Mandić.

Dubravka Korać, direktorka Centra "Srce" je naglasila da se Centru "Srce" u 2011. godini obratilo 2800 ljudi putem telefona, a oko 500 putem elektronske pošte, te da im je potreban veći prostor kako bi volonteri mogli da pružaju podršku 24 sata dnevno i da organizuju sastanke "licem u lice" sa onima kojima je pomoć potrebna.
Centar "Srce" je osnovan 1991. godine kao volonterska, neprofitna organizacija, koja se bavi pružanjem emotivne podrške osobama u krizi i prevencijom samoubistva. U pružanju emotivne podrške primenjuju tehnike aktivnog slušanja putem telefona i elektronske pošte, a od prošle godine je uvedena i podrška putem četa i na taj način se javljaju uglavnom mlađi pozivari. U centru radi 40 volontera, a radno vreme je od 14 - 23 časa svaki dan.

Novi Sad, 12. januar 2012. godine