Читај ми

НАСТУПОМ ФРЕДИЈА КЕМПФА ОТВОРЕН НОМУС

Новосадскe музичкe свечаности отворене су наступом свестраног музичара, Британца Фредија Кемпфа уз ''Војвођански симфонијски оркестар'', а за диригентским пултом стајао је наш угледни уметник, маестро Бојан Суђић. Том догађају у Синагоги присуствовао је и члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

- Част ми је што могу да вам се обратим поводом још једног издања Новосадских музичких свечаности, манифестације која служи на понос нашем граду већ 42 године. Номус је најрепрезентативнији фестивал уметничке музике у нашој земљи и његов значај за културу Новог Сада је немерљив. Музичка омладина као организатор те манифестације успева да сваке године оде корак даље када је реч о квалитету и атрактивности програма на задовољство многобројне публике. Нови Сад је Европска престоница културе за 2021. годину што нам омогућава да драстично побољшамо услове за развој културних концепција у најширем смислу. Престижна европска титула скреће посебну пажњу на наш град и улога Номуса у периоду који је пред нама веома је важна – истакао је Далибор Рожић.

Фреди Кемпф има 40 година, говори седам језика, а поред класике воли и свира џез. Но, на Номусу овај генијалац, показао је своју љубав према генијалцу класичне епохе – Лудвигу ван Бетовену, свирајући његов Клавирски концерт у ц-молу. У другом делу програма слушало се можда једно од најпопуларнијих дела истог композитора – V Симфонија. Прва композиција те вечери, а и уопште на овогодишњем Номусу, била је дело домаћег аутора млађе генерације, Љубомира Николића под називом ''Musica assoluta''. Комплетан програм Фестивала доступан је на интернет презентацији Музичке омладине Новог Сада http://www.muzickaomladina.org/

Нови Сад, 20. април 2017. године