Čitaj mi

NASTUPOM FREDIJA KEMPFA OTVOREN NOMUS

Novosadske muzičke svečanosti otvorene su nastupom svestranog muzičara, Britanca Fredija Kempfa uz ''Vojvođanski simfonijski orkestar'', a za dirigentskim pultom stajao je naš ugledni umetnik, maestro Bojan Suđić. Tom događaju u Sinagogi prisustvovao je i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

- Čast mi je što mogu da vam se obratim povodom još jednog izdanja Novosadskih muzičkih svečanosti, manifestacije koja služi na ponos našem gradu već 42 godine. Nomus je najreprezentativniji festival umetničke muzike u našoj zemlji i njegov značaj za kulturu Novog Sada je nemerljiv. Muzička omladina kao organizator te manifestacije uspeva da svake godine ode korak dalje kada je reč o kvalitetu i atraktivnosti programa na zadovoljstvo mnogobrojne publike. Novi Sad je Evropska prestonica kulture za 2021. godinu što nam omogućava da drastično poboljšamo uslove za razvoj kulturnih koncepcija u najširem smislu. Prestižna evropska titula skreće posebnu pažnju na naš grad i uloga Nomusa u periodu koji je pred nama veoma je važna – istakao je Dalibor Rožić.

Fredi Kempf ima 40 godina, govori sedam jezika, a pored klasike voli i svira džez. No, na Nomusu ovaj genijalac, pokazao je svoju ljubav prema genijalcu klasične epohe – Ludvigu van Betovenu, svirajući njegov Klavirski koncert u c-molu. U drugom delu programa slušalo se možda jedno od najpopularnijih dela istog kompozitora – V Simfonija. Prva kompozicija te večeri, a i uopšte na ovogodišnjem Nomusu, bila je delo domaćeg autora mlađe generacije, Ljubomira Nikolića pod nazivom ''Musica assoluta''. Kompletan program Festivala dostupan je na internet prezentaciji Muzičke omladine Novog Sada http://www.muzickaomladina.org/

Novi Sad, 20. april 2017. godine