Читај ми

НАЈБОЉИМ УЧЕНИЦИМА УРУЧЕНЕ ВИДОВДАНСКЕ НАГРАДЕ У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић уручили су похвалнице, односно Видовданску награду, ученицима новосадских основних и средњих школа који су освојили награде на републичким и међународним такмичењима прошле школске године. Видовданска награда додељује се од 2015. године, а у овој школској години, додељено је 783 Видовданске награде, као и десет Видовданских награда на основу Закључка Градоначелника Новог Сада за изузетне резултате на научним олимпијадама и светским такмичењима у области спорта и уметности, који нису у организацији министарства надлежног за просвету, или спорт и омладину.

- Увек уживам прослављајући на овај начин Видовдан, велики празник за који нас везују славни, али тешки догађаји. Славећи ваше успехе и победе, мењамо наратив и причу о нама, па и овај празник, постаје празник добре будућности. Поносан сам на то што Нови Сад сваке године има све више шампиона, све већи број најбољих ученика на различитим такмичењима. Они су снага и гарант сигурне будућности. На насловним странама чешће треба да буду најбољи међу нама, они који побеђују знањем и радом. Сигуран сам да ће ови сјајни млади људи наставити путем успеха, јер потребно је да радимо на себи и да учимо цео живот – истакао је градоначелник Вучевић и додао - Желим да вас замолим да останете овде, школујте се у иностранству, говорите што више језика, али вратите се овде да водите наше установе, школе, градове, да би наша земља била боље место за живот свих. Треба да престанемо са причом да је на неком другом месту боље, јер ми уређујемо нашу кућу, и као грађанин, родитељ и градоначелник волео бих да овде стварате своје породице. Све што улажемо и градимо, чинимо да би наша деца овде пронашла своје место.

Присутнима се такође обратила директорка Музичке школе „Исидор Бајић“ Радмила Ракин Мартиновић.

- За успех су потребни талeнат и рад, али да би тај рад био квалитетан, потребни су фантастични ментори пуни жеље да пренесу знање. Наш град је водећи када је реч о образовању и центар културе Европе. Наша музичка школа је лепша и опремљенија од већине школа у другим градовима у Србији и много шире – нагласила је Радмила Ракин Мартиновић.

У име награђених ученика обратила се Лана Зорјан ученица другог разреда виолине Средње музичке школе „Исидор Бајић“. Лана је постигла изузетне резултате на такмичењима, а највећи успех је постигла на 64. Интернационалном такмичењу виолиниста „Јарослав Коциан“ у Чешкој где је освојила прву награду и проглашена за лауреата тог престижног такмичења. Она се захвалила Граду Новом Саду што награђује најбоље ученике.

- Жеља ми је да останем у својој земљи, да активно учествујем у културном животу Новог Сада и Србије, а да нашу уметност ширим у друге крајеве света – поручила је Лана Зорјан.

Свечаности поводом Видовданске награде, допринео је врсни хор Гимназије „Јован Јовановић Змај“.

Нови Сад, 28. јун 2022. године