Čitaj mi

NAJBOLjIM UČENICIMA URUČENE VIDOVDANSKE NAGRADE U GRADSKOJ KUĆI

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović uručili su pohvalnice, odnosno Vidovdansku nagradu, učenicima novosadskih osnovnih i srednjih škola koji su osvojili nagrade na republičkim i međunarodnim takmičenjima prošle školske godine. Vidovdanska nagrada dodelјuje se od 2015. godine, a u ovoj školskoj godini, dodelјeno je 783 Vidovdanske nagrade, kao i deset Vidovdanskih nagrada na osnovu Zaklјučka Gradonačelnika Novog Sada za izuzetne rezultate na naučnim olimpijadama i svetskim takmičenjima u oblasti sporta i umetnosti, koji nisu u organizaciji ministarstva nadležnog za prosvetu, ili sport i omladinu.

- Uvek uživam proslavlјajući na ovaj način Vidovdan, veliki praznik za koji nas vezuju slavni, ali teški događaji. Slaveći vaše uspehe i pobede, menjamo narativ i priču o nama, pa i ovaj praznik, postaje praznik dobre budućnosti. Ponosan sam na to što Novi Sad svake godine ima sve više šampiona, sve veći broj najbolјih učenika na različitim takmičenjima. Oni su snaga i garant sigurne budućnosti. Na naslovnim stranama češće treba da budu najbolјi među nama, oni koji pobeđuju znanjem i radom. Siguran sam da će ovi sjajni mladi lјudi nastaviti putem uspeha, jer potrebno je da radimo na sebi i da učimo ceo život – istakao je gradonačelnik Vučević i dodao - Želim da vas zamolim da ostanete ovde, školujte se u inostranstvu, govorite što više jezika, ali vratite se ovde da vodite naše ustanove, škole, gradove, da bi naša zemlјa bila bolјe mesto za život svih. Treba da prestanemo sa pričom da je na nekom drugom mestu bolјe, jer mi uređujemo našu kuću, i kao građanin, roditelј i gradonačelnik voleo bih da ovde stvarate svoje porodice. Sve što ulažemo i gradimo, činimo da bi naša deca ovde pronašla svoje mesto.

Prisutnima se takođe obratila direktorka Muzičke škole „Isidor Bajić“ Radmila Rakin Martinović.

- Za uspeh su potrebni talenat i rad, ali da bi taj rad bio kvalitetan, potrebni su fantastični mentori puni želјe da prenesu znanje. Naš grad je vodeći kada je reč o obrazovanju i centar kulture Evrope. Naša muzička škola je lepša i opremlјenija od većine škola u drugim gradovima u Srbiji i mnogo šire – naglasila je Radmila Rakin Martinović.

U ime nagrađenih učenika obratila se Lana Zorjan učenica drugog razreda violine Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“. Lana je postigla izuzetne rezultate na takmičenjima, a najveći uspeh je postigla na 64. Internacionalnom takmičenju violinista „Jaroslav Kocian“ u Češkoj gde je osvojila prvu nagradu i proglašena za laureata tog prestižnog takmičenja. Ona se zahvalila Gradu Novom Sadu što nagrađuje najbolјe učenike.

- Želјa mi je da ostanem u svojoj zemlјi, da aktivno učestvujem u kulturnom životu Novog Sada i Srbije, a da našu umetnost širim u druge krajeve sveta – poručila je Lana Zorjan.

Svečanosti povodom Vidovdanske nagrade, doprineo je vrsni hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“.

Novi Sad, 28. jun 2022. godine