Читај ми

НАЈБОЉИ НОВОСАДСКИ ОСНОВЦИ И СРЕДЊОШКОЛЦИ НАГРАЂЕНИ БИЦИКЛИМА

У циљу указивања младима на значај и неопходност избора еколошких видова транспорта, Град Нови Сад, другу годину за редом, бициклима награђује ученике основних и средњих школа, оне који су се у својој генерацији највише истакли у учењу, владању и постигнутим резултатима. Ову акцију подржале су и друштвено одговорне компаније Индустрија меса „Неопланта“, „Symphony digital NS“ и „Rapidex Trade“ које су донирале 55 бицикала .

Тим поводом, на платоу плаже „Штранд“ организован је програм у оквиру којег су ученицима уручене награде, а чланови удружења „Новосадска бициклистичка иницијатива“ одржали су кратку обуку вожње бицикала.

Присутне је, том приликом, поздравио заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић. Он је честитао ученицима на успеху који су постигли у досадашњем школовању и истакао да су они будућност Новог Сада какву заслужује град познат као Европска престоница културе и српска Атина.

- Бицикли које данас поклањамо најбољим ђацима само су мали подстрек да буду још бољи и успешнији у предстојећим годинама. Захваљујем се донаторима, друштвено одговорним компанијама и организацијама које су учествовале у овој акцији са циљем да наш град, поред свих лепота које поседује, буде препознатљив и функционалан као бициклистички град - изјавио је Милан Ђурић и додао - Нови Сад има преко 70 км бициклистичких стаза и 40 хиљада активних бициклиста. Ту нећемо стати већ и даље улажемо средства у развој бициклизма, изградњу нових и реконструкцију постојећих бициклистичких стаза, као и проширење паркинг места за бицикле.  На овај начин желимо да младима, али и свим будућим генерацијама оставимо уређену инфраструктуру, чисту животну средину и здравију будућност.

Град Нови Сад придаје велик значај развоју бициклистичког саобраћаја и инфраструктуре, ради на усвајању најбољих пракси у овом домену и улаже значајне напоре у циљу промоције принципа одрживе урбане мобилности кроз побољшање услова за развој бициклистичког саобраћаја, изградњу нових и поправку и реконструкцију постојећих бициклистичких стаза, као и проширење паркинг места за бицикле. Пружајући подршку на нивоу бициклистичког саобраћаја, бициклистичког спорта и циклотуризма, бавећи се питањима инфраструктуре, безбедности бициклиста, повезаности и функционалности бициклистичке инфраструктуре и конкретним проблемима заједнице, Нови Сад је постигао раст бициклистичке заједнице од 10.000 до готово 40.000 активних бициклиста за протеклих десет година, односно учешће бициклиста у саобраћају се повећало са 3% на преко 10%.  Такође, Нови Сад је, као први град у Србији, издвојио средства за пружање подршке грађанима за набавку бицикла. У току 2021. и 2022. године су издвојена средства у износу од 38.000.000 динара и грађанима је пружена подршка у износу од 10.000динара за набавку око 3400 бицикала.

Нови Сад, 28. јун 2022. године