Čitaj mi

NAJBOLJI NOVOSADSKI OSNOVCI I SREDNЈOŠKOLCI NAGRAĐENI BICIKLIMA

U cilјu ukazivanja mladima na značaj i neophodnost izbora ekoloških vidova transporta, Grad Novi Sad, drugu godinu za redom, biciklima nagrađuje učenike osnovnih i srednjih škola, one koji su se u svojoj generaciji najviše istakli u učenju, vladanju i postignutim rezultatima. Ovu akciju podržale su i društveno odgovorne kompanije Industrija mesa „Neoplanta“, „Symphony digital NS“ i „Rapidex Trade“ koje su donirale 55 bicikala .

Tim povodom, na platou plaže „Štrand“ organizovan je program u okviru kojeg su učenicima uručene nagrade, a članovi udruženja „Novosadska biciklistička inicijativa“ održali su kratku obuku vožnje bicikala.

Prisutne je, tom prilikom, pozdravio zamenik gradonačelnika Novog Sada Milan Đurić. On je čestitao učenicima na uspehu koji su postigli u dosadašnjem školovanju i istakao da su oni budućnost Novog Sada kakvu zaslužuje grad poznat kao Evropska prestonica kulture i srpska Atina.

- Bicikli koje danas poklanjamo najbolјim đacima samo su mali podstrek da budu još bolјi i uspešniji u predstojećim godinama. Zahvalјujem se donatorima, društveno odgovornim kompanijama i organizacijama koje su učestvovale u ovoj akciji sa cilјem da naš grad, pored svih lepota koje poseduje, bude prepoznatlјiv i funkcionalan kao biciklistički grad - izjavio je Milan Đurić i dodao - Novi Sad ima preko 70 km biciklističkih staza i 40 hilјada aktivnih biciklista. Tu nećemo stati već i dalјe ulažemo sredstva u razvoj biciklizma, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih biciklističkih staza, kao i proširenje parking mesta za bicikle.  Na ovaj način želimo da mladima, ali i svim budućim generacijama ostavimo uređenu infrastrukturu, čistu životnu sredinu i zdraviju budućnost.

Grad Novi Sad pridaje velik značaj razvoju biciklističkog saobraćaja i infrastrukture, radi na usvajanju najbolјih praksi u ovom domenu i ulaže značajne napore u cilјu promocije principa održive urbane mobilnosti kroz pobolјšanje uslova za razvoj biciklističkog saobraćaja, izgradnju novih i popravku i rekonstrukciju postojećih biciklističkih staza, kao i proširenje parking mesta za bicikle. Pružajući podršku na nivou biciklističkog saobraćaja, biciklističkog sporta i cikloturizma, baveći se pitanjima infrastrukture, bezbednosti biciklista, povezanosti i funkcionalnosti biciklističke infrastrukture i konkretnim problemima zajednice, Novi Sad je postigao rast biciklističke zajednice od 10.000 do gotovo 40.000 aktivnih biciklista za proteklih deset godina, odnosno učešće biciklista u saobraćaju se povećalo sa 3% na preko 10%.  Takođe, Novi Sad je, kao prvi grad u Srbiji, izdvojio sredstva za pružanje podrške građanima za nabavku bicikla. U toku 2021. i 2022. godine su izdvojena sredstva u iznosu od 38.000.000 dinara i građanima je pružena podrška u iznosu od 10.000dinara za nabavku oko 3400 bicikala.

Novi Sad, 28. jun 2022. godine